Turcul cu cetățenie elvețiană Alper Kesikli, fostul director general al WIEE România, compania de intermediere de importuri de gaze naturale controlată indirect până în noiembrie anul trecut de către gigantul rus de stat producător de gaze Gazprom, și-a înființat o firmă locală de trading de gaze, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Kesikli este partener în noua firmă, GET Energy Trading, cu sârbul de asemenea cetățean elvețian Miroslav Stojanivic, fost manager de logistică de aprovizionare și trader senior la Gazprom Schweiz, compania-mamă a WIEE România.
Cei doi dețin GET Energy Trading în proporții egale, ambii fiind și administratori, conform termene.ro.
CITEȘTE ȘI Incident deasupra Mării Negre, aproape de România: Un Suhoi rusesc a șicanat o aeronavă polonezăStojanivic este în prezent responsabil cu tradingul de gaze și la compania înregistrată în Cipru Ozbor Enterprises, activă și pe piața românească ca importator și exportator. Unul dintre directorii săi este rusul Konstantin Shmelev, care a mai fost implicat în industria gazelor naturale din România.
Alper Kesikli a condus WIEE România în perioada 2019-2022, după care a preluat funcția de director al departamentului european de trading al companiei-mamă Gazprom Schweiz. În locul său, la conducerea societății românești a venit primăvara trecută basarabeanul cu cetățenie română Oleg Șlafman.
În noiembrie 2022, Guvernul de la Berlin a anunțat naționalizarea Gazprom Germania, redenumită Securing Energy for Europe (SEFE) GmbH. WIEE România SRL are ca asociat unic direct Gazprom Schweiz AG din Elveția, parte a fostei Gazprom Germania.
WIEE România, care a fost în mai multe perioade cel mai important intermediar de importuri de gaze rusești din țară, a terminat anul 2021 cu profit net de peste 46 milioane lei și venituri totale de mai mult de 1 miliard de lei, potrivit celor mai recente date disponibile.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a optaScăderea consumului intern și nivelul record al gazelor rămase înmagazinate la finalul iernii în depozitele din România și UE, ca urmare a iernii calde, par a fi condus la un excedent de gaze pe piața autohtonă, în ultima parte a lunii trecute fiind tranzacționate volume considerabile cu livrare în mai pe piața forward operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM). O parte semnificativă din acestea au reprezentat importuri și exporturi.
Importurile de gaze naturale ale României au scăzut cu 20% anul trecut, potrivit datelor INS.