Hidroelectrica iese la cumpărături și de firme de retehnologizare de capacități energetice

Hidroelectrica iese la cumpărături și de firme de retehnologizare de capacități energetice
scris 14 iun 2022

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, cu profit net consolidat de peste 1,2 miliarde lei doar în primul trimestru al anului, vrea să cumpere acum și firme specializate în retehnologizări de capacități energetice, după ce și-a anunțat din primăvară intenția de a prelua unul sau mai mulți furnizori de energie electrică și a demarat de la finalul lui 2020 achiziții de unități de producție de energie regenerabilă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, Hidroelectrica așteaptă aprobarea acționarilor pentru a achiziționa "servicii de consultanță juridică de tip due diligence pentru fuziuni și achiziții, având în vedere obiectivul societății de a-și diversifica și dezvolta portofoliul de producție prin achiziția de capacități de producție din surse regenerabile, precum și achiziția de participații/acțiuni, în special la societăți care activează în domeniul retehnologizării capacităților de producere a energiei electrice - proiect <Cotiso>", relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

Noutatea este interesul Hidroelectrica pentru preluarea de societăți de retehnologizare.

"Având în vedere evoluțiile recente din piața de energie, constatăm apariția unor potențiale oportunități de preluare a unor companii, în special la societăți care activează în domeniul retehnologizării capacităților de producere a anergiei electrice. Hidroelectrica își propune să dezvolte în continuare capacitățile de producere a energiei electrice, prin retehnologizarea celor existente și dezvoltarea de noi capacități de producție", se arată într-un document al companiei.

LEGE ”Internet pentru toată România” CITEȘTE ȘI LEGE ”Internet pentru toată România”

După cum a relatat Profit.ro, Hidroelectrica este interesată de mai demult de unele active ale Uzinei Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771, controlată în prezent de elvețienii de la ICESA SA și aflată în insolvență de peste 10 ani, căreia îi este principalul client.

"Prin adresa 35311 din 24.03.2022, SPEEH Hidroelectrica SA a reconfirmat intenția de preluare a core-business-ului, definit în cadrul măsurilor de implementare a planului de reorganizare al UCM Reșița și a subliniat faptul că acest proiect reprezintă o prioritate în activitatea de fuziuni și achiziții a Hidroelectrica", se menționează în raportul UCM Reșița pe primul trimestru al anului.

ULTIMA ORĂ Bugetarii care au venituri mai mari decât ale președintelui țării vor fi impozitați progresiv CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bugetarii care au venituri mai mari decât ale președintelui țării vor fi impozitați progresiv

La începutul anului, Hidroelectrica a anulat a patra licitație consecutivă de atribuire a contractului de retehnologizare a amenajării hidroenergetice Vidraru, în valoare estimată de peste 87 milioane euro plus TVA, câștigată de de consorțiul Romelectro- Litostroj Power. Firma românească a și intrat în insolvență după circa o lună, invocând printre motive chiar anularea respectivei licitații.

BCE oprește tiparnița și confirmă prima majorare a dobânzii pentru luna viitoare CITEȘTE ȘI BCE oprește tiparnița și confirmă prima majorare a dobânzii pentru luna viitoare

În raportul asupra cauzelor insolvenței Romelectro, administratorul judiciar al companiei enumera printre argumentele de reorganizare a companiei "posibilitatea de identificare a unui investitor care să fie interesat de preluarea societății Romelectro, având în vedere experiența acumulată, expertiza și existența portofoliului de lucrări executate", precum și "necesitatea existenței unui contractor care să aibă capacitatea și expertiza necesară derulării unor proiecte complexe în sectorul energetic odată cu demararea investițiilor în acest sector, determinată de fondurile nerambursabile ce vor fi disponibile (PNRR, Fondul de Modernizare), precum și de nevoia de creștere a capacităților de producție de energie".

Hidroelectrica a terminat primul trimestru al anului cu un profit net consolidat de 1,29  miliarde lei, în creștere cu 70,1% față de perioada similară din 2021, și o cifră de afaceri de 2,35 miliarde lei, cu 65,7% mai mare. Prețul mediu de vânzare a energiei electrice realizat de Hidroelectrica a fost de 655,4 lei/MWh în T1 2022, în creștere cu 134,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, în condițiile în care energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins 3,20 TWh în primul trimestru, în scădere cu 30% față de aceeași perioadă a anului precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica achizitii
retehnologizare capacitati energetice
hidroelectrica preluari companii