Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a solicitat în justiție anularea deciziei din august anul trecut a Curții de Conturi, prin care aceasta a dispus un număr de 13 măsuri corective în sarcina societății, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022, însă a pierdut în primă instanță.
În urma controlului din 2022, Curtea de Conturi a sesizat recent Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului București, ″întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății″, a transmis Curtea de Conturi, la solicitarea News.ro. Plenul Curții de Conturi a hotărât pe 5 octombrie 2023 sesizarea Parchetului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În replică, producătorul hidro a afirmat, într-un comunicat, că, ″încă din timpul auditului, acolo unde au existat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare atât pe parte penală, cât și civilă″.
Hidroelectrica a mai arătat că, în conformitate cu procedurile interne ale Curții de Conturi, a depus contestații cu privire la unele măsuri, o parte dintre acestea fiind admise de către instituția în cauză, iar ″pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora″.
Pe de altă parte, Hidroelectrica a atacat în justițe, în contencios administrativ, încă din noiembrie anul trecut, decizia nr. 6/12.08.2022 a Curții de Conturi, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, decizie prin care Curtea a dispus 13 măsuri corective în sarcina companiei.
Hidroelectrica a solicitat instanței anularea respectivei decizii, însă a pierdut procesul în primă instanță în aprilie 2023. Compania are posibilitatea de a face recurs, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată, din cauza faptului că motivarea respingerii solicitării sale de anulare nu a fost încă redactată.
CITEȘTE ȘI Meta a anunțat abonamentele pentru utilizatorii Facebook și Instagram. Cât trebuie să plătești ca să scapi de reclameLegea de organizare și funcționare a Curții de Conturi stipulează că ″Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă″, iar ″Dacă fapta (…) a fost săvârșită din culpă, pedeapsa este amenda″.
Hidroelectrica a transmis recent că Ministerul Energiei, acționarul său majoritar, derulează o misiune de inspecție la companie în perioada 23 octombrie – 3 noiembrie 2023, având ca obiective ″verificarea respectării normelor juridice și organizatorice aplicate cu ocazia organizării concursului pentru selecția a cinci membri ai Directoratului (…); verificarea altor aspecte în raport de cele rezultate din activitatea de inspecție. Precizăm că, până la data prezentei informări (25 octombrie 2023 – n.r.), procedura de selecție a membrilor Directoratului (…) este în curs de derulare, nefiind dispusă nicio măsură de suspendare/anulare/reluare″.