Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și principalul concesionar al celei mai noi exploatări offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, cea de la Midia, unde producția a demarat în vara anului trecut, a finalizat, alături de partenerii săi Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, prima revizie planificată pentru instalațiile industriale ale exploatării.
Profit.ro anunțase anterior intrarea în revizie a instalațiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția de gaze din zăcămintele Ana și Doina a revenit la platou ȋn 26 octombrie 2023, a transmis BSOG.
″După 16 luni de producție excepțională, ȋn care ne-am ȋndeplinit ȋn proporție de 100% angajamentul de livrare a gazelor către cumpărătorul nostru (cu emisii asociate de CO2 foarte scăzute, de 0,8 kg/bep), facilitățile proiectului Midia Gas Development (MGD), stația de tratare a gazelor (STG) de pe uscat și platforma de productie Ana situată la 110 kilometri ȋn largul mării, au trecut prin trei zile de inspecții tehnice și întreținere a echipamentelor majore, pentru a ne asigura că vom menține același rezultat de livrare a gazelor ȋn noul an gazier, până la următoarea revizie, peste 12 luni″, se arată într-un comunicat al companiei.
Potrivit sursei citate, în același timp, au fost aduse o serie de modificări ȋn diferite locații din STG, pentru a îmbunătăți performanța și siguranța funcționării instalațiilor de producție ale proiectului MGD.
Revizia a avut loc în ultima săptămână a lunii octombrie, timp în care producția de gaze din zăcămintele Ana și Doina a fost oprită. BSOG a mobilizat toate resursele disponibile la stația de tratare din apropiere de Vadu (aproximativ 150 de persoane/zi ȋn regim de lucru de 24 de ore) și offshore la platforma de producție Ana (25 de persoane), pentru desfășurarea eficientă și ȋn siguranță a lucrărilor de revizie.
Stația de tratare a gazelor de la Vadu
″Felicitări întregului personal implicat pentru o revizie eficientă realizată cu menținerea recordului de zero accidente ȋn proiectul MGD chiar din prima zi de construcție a acestuia″, a declarat CEO-ul BSOG, Mark Beacom.
Proiectul MGD este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani. Producția actuală este de puțin peste 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, reprezentând 12% din cererea de gaze naturale a României.