Haos legislativ. Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie s-ar putea aplica la cifrele de afaceri realizate în 2018, la prețuri libere, nu reglementate

Haos legislativ. Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie s-ar putea aplica la cifrele de afaceri realizate în 2018, la prețuri libere, nu reglementate
scris 10 ian 2019

Operatorii din domeniul energetic (producători, brokeri, furnizori, distribuitori și transportatori) ar putea achita în acest an taxa de 2% pe cifra de afaceri către Autoritatea Națională de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE), nu la cifra de afaceri rezultată din practicarea noilor prețuri plafonate (la gaze) sau reglementate (la energie electrică), ci la cifra de afaceri pe 2018, obținută la actualele prețuri, mult mai mari, de pe piața liberă.

“OUG 114 a fost publicată pe 28 decembrie și a intrat în vigoare în aceeasi zi, (…) nu conține o dispoziție tranzitorie, deci creșterea a intrat în vigoare pe 28 decembrie. Cum calculează contribuția pe 2018? 2% la cifra de afaceri pe tot anul 2018? Sau 2% la cifra de afaceri pe 4 zile din 2018? Pare ca nici ANRE nu știe cum…”, susține Gabriel Biriș, partener la Biris Goran SPARL.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit controversatei ordonanțe de urgență, “contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE, cifră de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al președintelui ANRE cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”.

Interesant este că pe 22 decembrie, la numai o zi de la adoptarea de către guvern a OUG 114 (care însă a publicată de-abia peste o săptămână), în Monitorul Oficial a apărut un ordin al președintelui ANRE care majora respectiva contribuție, de la 0,1% la 0,2% din “cifra de afaceri realizată pe 2018” pentru operatorii din transport și distribuție, dar nu mai puțin de 3.125 lei), și păstrarea cotei de 0,1% din cifra de afaceri pe 2018 pentru cei din sectorul energiei electrice sau energiei termice produse în cogenerare.

Practic, Ordinul ANRE a fost publicat de pomană pe 22 decembrie, fiind desființat cu o zi înainte de OUG 114, adoptată pe 21 decembrie.

Numărul firmelor cu capital străin nou-înființate a scăzut CITEȘTE ȘI Numărul firmelor cu capital străin nou-înființate a scăzut

"ANRE publicase deja un ordin privind contribuțiile pe 2019, în funcție de necesarul ANRE de resurse financiare, și rezulta că această contribuție ar fi trebuit să fie de 0,1% din cifra de afaceri. O creștere de 20 de ori pare să depășească cu mult acest necesar și am cerut explicații. În plus, contribuțiile se calculează în funcție de cifra de afaceri pe anul anterior, însă, dacă se va aplica la cifra de afaceri din 2018, ar însemna că are efecte retroactive. Astfel că am solicitat aplicarea ei pentru cifra de afaceri din 2019", a declarat joi președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), citat de Agerpres.Potrivit acestuia, niciun trader de energie nu va putea plăti această contribuție, întrucât marjele nete ale trader-ilor sunt de maximum 1 - 1,5%.

ANRE va trebui să emită un alt ordin, prin care ar putea să modifice baza de calcul a aplicării cotei de 2% pentru ca aceasta să nu fie aplicată cifrei de afaceri pe 2018, ci fie cifrei de afaceri pe 2019, fie unei cifre de afaceri estimate la noile prețuri plafonate sau reglementate.

În plus, remarcă Biriș, noua taxă va pune o presiune fiscală extrem de ridicată asupra prețurilor.

“Să nu uitam ca aceasta taxa/contribuție se aplică la fiecare jucător de pe lanț, în cascadă, și va fi suportată de către consumatorii finali. Cel puțin un sfert din prețul energiei la priză va fi astfel compus din aceasta contribuție (minim 6% pentru un lanț scurt de distribuție din 4 jucători) și TVA”, afirmă avocatul pe pagina sa de Facebook.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
contributie
2%
taxa
energie
biris
lungu
afeer