Guvernul a transformat din OUG în HG draftul de act normativ care garantează vânzări de energie pentru CE Hunedoara. Contractele nu vor mai putea fi cesionate

Guvernul a transformat din OUG în HG draftul de act normativ care garantează vânzări de energie pentru CE Hunedoara. Contractele nu vor mai putea fi cesionate
scris 3 apr 2018

Guvernul a refăcut draftul de act normativ care garantează Complexului Energetic Hunedoara un anumit nivel al vânzărilor de energie către operatorul de transport și sistem Transelectrica până în anul 2020, despre care Profit.ro a scris aici, transformându-l din proiect de ordonanță de urgență în proiect de hotărâre de Guvern și eliminând prevederea potrivit căreia Complexul ar fi avut dreptul să cesioneze altor companii drepturile și obligațiile aferente acestor contracte de vânzare de energie.

Măsura a fost gândită întrucât, potrivit Executivului, sistemul energetic național s-ar confrunta cu riscuri majore privind funcționarea în siguranță fără aportul producției de energie pe bază de cărbune al termocentralelor Mintia și Paroșeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, iar Complexul are mari probleme financiare și de eficiență, costurile mari de producție periclitându-i capacitatea de a-și vinde energia pe piața liberă.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițial, Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență în acest sens. Recent, însă, acesta a fost înlocuit cu un draft de hotărâre de Guvern.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Pentru menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național, societatea Complexul Energetic Hunedoara SA are obligația de a furniza servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport și sistem la o valoare a puterii electrice de cel puțin 400 MW, în condițiile reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Operatorul de transport și sistem va stabili capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem reprezentând rezervă terțiară lentă, din care o capacitate de 400 MW va fi alocată pentru societatea Complexul Energetic Hunedoara SA", prevăd ambele proiecte.

UPDATE Consiliul Concurenței confirmă informațiile Profit.ro: Orange Romania - amendată pentru abuz de poziție dominantă CITEȘTE ȘI UPDATE Consiliul Concurenței confirmă informațiile Profit.ro: Orange Romania - amendată pentru abuz de poziție dominantă

Serviciile tehnologice de sistem sunt achiziționate de Transelectrca de la producătorii de energie pentru menținerea nivelului de siguranță în funcționare al sistemului electroenergetic și a calității energiei transportate la parametrii ceruți de normele în vigoare. Rezerva terțiară lentă este definită ca rezerva de putere asigurată de grupuri generatoare care au timp de pornire și preluare a sarcinii mai mic de 7 ore. De regulă, serviciile tehnologice de sistem se achiziționează de către Transelectrica în regim concurențial, de piață.

Prima variantă a draftului măsurii, de proiect de OUG, prevedea că, în situația în care CE Hunedoara nu poate, în anumite momente, să-și îndeplinească obligația de a furniza energie de rezervă către Transelectrica, din motive tehnice sau financiare, Complexul să poată să-și și vândă contractele aferente acestei obligații. Complexul asigură circa 5% din totalul producției de energie a României.

"În cazul unor situații accidentale sau neprevăzute în funcționarea grupurilor energetice din cadrul Complexului Energetic Hunedoara SA, care determină indisponibilitatea tehnică și financiară cu privire la realizarea serviciilor tehnologice de sistem, este permisă cesionarea drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele de vânzare-cumpărare a serviciilor tehnologice de sistem în conformitate cu reglementările emise de către ANRE", se stipula în draft.

A doua variantă, însă, cea de proiect de HG, nu mai prevede posibilitatea cesionării. "În cazul unor situații accidentale sau neprevăzute în funcționarea grupurilor energetice din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, care determină indisponibilitatea cu privire la realizarea serviciilor tehnologice de sistem, producătorul are obligația să anunțe operatorul de transport și sistem, conform prevederilor actelor normative în vigoare, iar acesta va achiziționa serviciile de sistem respective în regim concurențial", scrie în proiectul de HG.

Cea mai mare bancă din Ucraina cere PwC 3 miliarde de dolari pentru nereguli în auditurile efectuate în perioada 2013-2015 CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Ucraina cere PwC 3 miliarde de dolari pentru nereguli în auditurile efectuate în perioada 2013-2015

"În România, sursele de producție de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud și cea din zona de nord a țării. Astfel, în jumătatea de nord a țării sunt instalate capacități care acoperă doar 20% din producția de energie electrică a SEN. Nefuncționarea grupurilor generatoare din cadrul centralei termoelectrice Mintia și centralei termoelectrice Paroșeni conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud spre zona centrală și mai departe către nordul și vestul SEN pe axa de 220 KV Târgu Jiu Nord-Paroșeni-Baru Mare-Hășdat-Pestis-Mintia. Funcționarea respectivei axe de transport la limita capacității influențează în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria și, în această situație, participarea României la piața cuplată pentru capacitățile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica  Cehă și  Slovacia, în sensul în care valorile capacităților de transfer ale României în direcția export vor scadea. Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere și mai accentuată a capacității actuale de schimb transfrontalier. (...) în cazul opririi celor două termocentrale (Mintia și Paroșeni), se identifică reducerea nivelului de adecvanță a SEN, mai ales în perioadele de iarnă și în perioada de secetă accentuată, din punctul de vedere al acoperirii consumului intern", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Pe de altă parte, CE Hunedoara are o situație economică dificilă, cu activ contabil negativ de peste -2 miliarde lei. Datorită lipsei lichidităților financiare, cu implicații majore în special asupra activității în zona minieră, există risc crescut de incidente în subteran și de avarii la grupurile energetice. Singurele venituri certe ale Complexului au provenit de la operatorul de transport pentru serviciile tehnologice de sistem (bandă de reglaj secundar, rezervă terțiară rapidă și rezervă terțiară lentă).

"În lipsa fondurilor necesare pentru reparații, reabilitări și modernizări  în  activitatea minieră,  în condițiile în care s-a redus numărul de personal,  a dus ca prețul huilei livrat celor două sucursale energetice din producția internă a minelor din Valea Jiului aparținand CEH să crescă în 2017, ajungând la cca. 130 lei/Gcal. Totodată producția de huilă a minelor aparținând Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (“SNIM”), Uricani, Petrila și Paroșeni, a încetat la data de 01.12.2017, conform programului de închidere mine de cărbune necompetitive aprobat de Comisia Europeana în data de 22.02.2012. Furnizorii tradiționali de materiale de strictă necesitate solicită plata în avans; impactul este semnificativ, în special asupra securității activității miniere. Există o serie de incertitudini legate de lipsa fondurilor pentru derularea unor programe de investiții obligatorii. Societatea nu are un rating financiar, nu mai poate atrage finanțări și datorită faptului că nu mai are bunuri libere de sarcini pe care să le poată constitui drept garanții. Întreg patrimoniul societății se află sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP", se arată în nota de fundamentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
servicii tehnologice de sistem
transelectrica
siguranta aprovizionarii cu energie
sistemul energetic national
vanzari energie
pret energie