Grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) a rezistat solicitărilor Statelor Unite de a majora producția, deoarece vrea să ofere pieței indicații clare și să nu devieze de la politica sa, a afirmat vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Reuters.
În mod repetat, autoritățile de la Washington au făcut presiuni asupra OPEC+ pentru a accelera majorarea producției, după ce prețul benzinei a crescut în SUA. La finele lunii noiembrie, Administrația Biden a anunțat că va pune pe piață 50 de milioane de barili din rezerva strategică, în încercarea de a contracara tendința de creștere a prețurilor, scrie Agerpres.
Întrebat de ce OPEC+ a respins solicitările, Novak a explicat că grupul are o viziune pe termen lung.
"Credem că ar fi corect să arătăm pieței pe termen mediu cum vom majora producția în urma creșterii cererii. Companiile producătoare trebuie să înțeleagă ce investiții trebuie să plănuiască pentru a asigura creșterea producției", a declarat oficialul rus, într-un interviu acordat trustului media RBC.
Investitorii așteaptă reuniunea grupului OPEC+ din 4 ianuarie, unde ar urma să se decidă dacă va intra în vigoare planificata majorare a producției cu 400.000 barili pe zi (bpd) din februarie.
Novak a dat asigurări că eliberarea de țiței din rezerva strategică de către SUA și alți mari consumatori va avea un impact limitat, pe termen scurt, asupra pieței petrolului
El a estimat că cererea globală de petrol va crește anul viitor cu aproximativ patru milioane de barili pe zi (bpd), după o creștere de până la cinci milioane bpd anul acesta.
Un nivel al cotației barilului de petrol între 65 și 80 de dolari ar fi confortabil anul viitor, a apreciat Novak. Prețurile petrolului au continuat să crească, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului ajungând la aproape 80 dolari, în pofida temerilor privind introducerea de restricții pentru a stopa răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.