Grupul maghiar MVM, care vrea să cumpere furnizarea din România de la E.On - afaceri de 2 ori mai mari ca OMV Petrom. Expunere importantă pe Rusia. Un fel de Transelectrica, Electrica, PPC, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sub aceeași pălărie

Grupul maghiar MVM, care vrea să cumpere furnizarea din România de la E.On - afaceri de 2 ori mai mari ca OMV Petrom. Expunere importantă pe Rusia. Un fel de Transelectrica, Electrica, PPC, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sub aceeași pălărie
scris 17 dec 2024

Grupul maghiar MVM, care vrea să preia business-ul de furnizare E.On din România, este cea de 2-a companie ca mărime din Ungaria, după grupul MOL, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de două ori mai ridicată decât cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, însă de 7 ori mai redusă decât cea a grupului german E.On, relevă datele analizate de Profit.ro. În plus, compania are o expunere importantă pe Rusia, fiind dependentă de gazul rusesc importat de la Gazprom, prin România, dar mai ales Serbia.

De ce este important Agenția Fitch tocmai a ridicat perspectiva ratingului grupului maghiar de la negativ la stabil (BBB Stable), precizând, printre altele, că “MVM are o expunere mare la importurile de gaze rusești în calitate de cumpărător printr-un contract de import pe termen lung cu Gazprom. Gazul rusesc continuă să curgă către Ungaria, în principal prin interconexiunea cu Serbia”. Agenția de rating pare a sugera că importul de gaze rusești prin Turk Stream și nu prin Ucraina (care ar putea înceta de la 1 ianuarie) este un avantaj pentru MVM.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Dacă va finaliza achiziția business-ului de furnizare E.On din România, MVM, foarte probabil, nu va furniza clienților autohtoni gaz rusesc, ci gaz din producție autohtonă, așa cum face și E.On. În plus, după lansarea producției Neptun Deep, probabil că va putea cumpăra și efectua inclusiv exporturi cu gaze autohtone către compania-mamă din Ungaria, producția internă urmând a fi net superioară consumului din România.

UE a început cearta pentru energia nucleară CITEȘTE ȘI UE a început cearta pentru energia nucleară

Operațiunea este verificată de autoritățile statului, urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.

În 2023, grupul maghiar a avut o cifră de afaceri de 13,2 miliarde de euro, de două ori mai ridicată decât cea a OMV Petrom (6,6 miliarde de euro) și de 7 ori mai redusă decât cea a grupului german E.On, de 93,6 miliarde de euro, de la care vrea să achiziționeze business-ul de furnizare din România.

În topul Coface 500 companii din Europa Centrală și de Est, MVM ocupă poziția a șasea, iar OMV Petrom poziția 20.

\ CITEȘTE ȘI "Sfinxul Ceh", miliardarul care deține în România postul de radio Europa FM și o participație la Metro, preia Royal Mail

MVM este o companie de stat și deține din partea acestuia practic monopol în domeniul utilităților din Ungaria, inclusiv pe partea de transport, furnizare, distribuție sau depozitare, atât în ceea ce privește gazele, cât și energia electrică.

Un gigant format din operatorul sistemului de transport energie, cel al uriașului sistem de înmagazinare gaze, plus toți furnizorii și distribuitorii de gaze și energie sau cei mai importanți traderi. Un fel de Transelectrica, plus Electrica, PPC, Premier Energy, Engie etc, Depogaz, Depomureș, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, toate sub aceeași pălărie

Grupul maghiar are peste 100 subsidiare în 23 de state, peste 19.000 de angajați și un portofoliu de peste 11 milioane de clienți, atât casnici, cât și corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia și România).

FOTO Germanii trag tare și pregătesc deschiderea unui lot al Autostrăzii Moldovei până de Sărbători CITEȘTE ȘI FOTO Germanii trag tare și pregătesc deschiderea unui lot al Autostrăzii Moldovei până de Sărbători

11 dintre acestea, printre care și MVM Energy Romania SA, sunt producătoare de energie, 5 sunt companii de distribuție, alte 5 companii de furnizare (6 dacă se finalizează acordul cu E.On din România), 2 de trading, una de depozitare gaze, una de sistem și mai mult de 10 de servicii în domeniul energiei.

Și centrala nucleară de la Park, deținută de MVM, este construită cu tehnologie rusească.

MVM este prezentă pe piața autohtonă și prin MVM Future Energy Tehnology din Miercurea Ciuc. De la 1 ianuarie 2022, statul maghiar a decis ca trei societăți pe care le deține în România, MVM Energy Trade Plus SRL, Aqua Energia SRL și H2O Energy SRL, să fuzioneze prin absorbție, societatea absorbantă fiind MVM Future Energy Tehnology SRL.

MVM Future Energy Technology a atacat anul acesta la Curtea Constituțională baza legală a unei amenzi de 1% din cifra de afaceri anuală realizată din activitatea de furnizare, cu care a fost sancționat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în decembrie 2023.

FOTO Umbrărescu vrea un nou lot din Autostrada Unirii CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu vrea un nou lot din Autostrada Unirii

În urmă cu 2 ani, cei de la MVM au cumpărat business-ul de furnizare al E.ON din Ungaria, E.ON Áramszolgáltató Kft., iar în 2020 - pe cel din Cehia.

De altfel, MVM a anunțat încă de 2020 că analizează mai multe achiziții în statele din Balcani, inclusiv România.

Furnizorul E.ON Energie România SA a terminat anul trecut cu profit net de 133,5 milioane lei, însă după o pierdere de aproape 360 milioane lei suferită în 2022, anul crizei energetice.

Compania este controlată indirect de E.ON, cu peste 68% din capital, restul de 31,82% din acțiuni fiind în posesia statului român, prin Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
mvm; monopol
ungartia
vanzare e.on
rusia