Grecia, Israelul și Cipru vor accelera planurile pentru construcția unui gazoduct pentru transportul de gaze naturale din estul Mediteranei în Europa, care ar diversifica sursele de aprovizionare ale continentului, transmite Reuters.
Guvernele celor două state europene și Israelul au convenit în aprilie să continue un proiect de construcție a unei conducte care să livreze gaze din Israel în Europa, termenul de finalizare fiind anul 2025, scrie News.ro.
Europa vrea să diversifice sursele de aprovizionare cu energie, iar Grecia să se promoveze ca un centru pentru tranzitul gazelor din estul Mediteranei către continent.
”Am convenit să accelerăm măsurile comune legate de acordul de construcție a unui proiect mare, care va oferi noi perspective de cooperare economică în estul mediteranei”, a declarat joi premierul elen Alexis Tsipras, într-o conferință de presă susținută la Salonic.
CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața imobiliară. Iulian Dascălu a vândut 50% din acțiunile grupului Iulius către Atterbury EuropeLa conferință au mai participat premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele Ciprului, Nicos Anastasiades.
Conducta cu o lungime de 2.000 de kilometri ar uni zăcămintele de gaze de pe coastele Israelului și Ciprului cu Grecia și posibil cu Italia, costul proiectului fiind de 6 miliarde de euro.
Netanyahu a spus că așa-numita conducă East-Med Pipeline ”ar fi revoluționară”.
”Avem studii preliminare și pare promițător. Suntem foarte entuziasmați”, a spus premierul israelian.
În baza descoperirilor din ultimul deceniu, Israelul și într-o mai mică măsură Ciprul ar avea cantități mari de gaze naturale.
Israelul a descoperit peste 900 de miliarde de metri cubi de gaze offshore, unele studii indicând chiar rezerve de 2.200 de miliarde de metri cubi.
În afară de piața europeană, există opțiuni de export în Turcia, Egipt și Iordania.
Zăcământul de gaze Aphrodite din Cipru ar avea rezerve de 128 de miliarde de metri cubi, iar în apele cipriote ar există și alte cantități.
Între opțiunile de livrare s-au aflat o conductă care să lege cele trei țări, o conductă către Turcia și utilizarea capacităților de stocare de gaze naturale lichefiate din Egipt pentru transportul în Europa.