GRAFICE România, una dintre cele mai ieftine piețe ale energiei din Europa la începutul verii

GRAFICE România, una dintre cele mai ieftine piețe ale energiei din Europa la începutul verii
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 sep 2023

România a înregistrat în luna iunie unele dintre cele mai reduse prețuri medii zilnice spot la energie electrică din Europa, cu excepția statelor scandinave și Marii Britanii, prețul de pe piața autohtonă, operată de OPCOM, situându-se cu aproape 10 euro/MWh sub cel din Germania, cea mai importantă piață europeană, relevă datele analizate de Profit.ro. Producția în creștere și consumul în scădere, atât la nivel național, cât și regional, au contribuit la această evoluție.

În iunie, prețul mediu zilnic al unui MWh tranzacționat pe piața pentru ziua următoare în România a fost de aproximativ 85 euro/MWh, cu 33 euro/MWh sub cel mai mare preț înregistrat pe o piață europeană, cea poloneză.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe piața din Germania, prețul mediu zilnic al unui MWh s-a situat la 95 de euro/MWh.

SURPRIZĂ O companie în care activează foști angajați și colaboratori ai Gazprom a ajuns pe locul 2 în topul importatorilor de gaze din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ O companie în care activează foști angajați și colaboratori ai Gazprom a ajuns pe locul 2 în topul importatorilor de gaze din România

În Bulgaria, prețul a fost similar celui din România, energie mai ieftină putând fi achiziționată în Europa doar pe piețele britanice (84 euro/MWh) și scandinave, care au profitat de pe urma producției ridicate de energie eoliană și geotermală.

“În iunie, tendința de scădere a prețurilor (de la lună la lună - n.r.) observată în mai a fost întreruptă și am asistat la o creștere constantă a prețurilor, determinată de creșterea prețurilor la gaze. Deficitul mare de producție din Germania, alături de oportunitățile favorabile din Balcani (producție hidro mare și o creștere a producției de energie nucleară din România și Bulgaria), au făcut ca piața din România să fie cea mai ieftină (din regiune - n.r.) în această lună: prețul mediu lunar în România a fost de 9,63 euro/MWh mai mic decât cel pe piața germană”, remarcă reglementatorul maghiar al pieței, MEKH, în ultimul său raport de specialitate.

Un ″luptător″ antigrindină, printre numele noi care vor bani din PNRR pentru hidrogen verde la a doua tentativă a României de a implementa schema de ajutor de stat CITEȘTE ȘI Un ″luptător″ antigrindină, printre numele noi care vor bani din PNRR pentru hidrogen verde la a doua tentativă a României de a implementa schema de ajutor de stat

Potrivit datelor publicate de MEKH, în iunie, producția de hidro din România a continuat să crească (cu 67% peste cea din iunie anul trecut trecut, fiind cea mai ridicată producție a acestei luni din 2019), iar producția de energie nucleară atât românească, cât și bulgară a crescut, de asemenea, după finalizarea lucrărilor de întreținere la centralele din cele două state.

“Drept urmare, în pofida producției mai scăzute de energie eoliană față de luna iunie a anului trecut, a fost evident un excedent semnificativ în producția românească, mai ales la jumătatea lunii, pe perioada creșterii producției nucleare. Fluxul de energie al României s-a schimbat, de la un import de energie din Ungaria de 350 MWh în mai, ajungând la un export mediu de 465 MWh în iunie, în timp cece în relația cu Bulgaria a fost înregistrată o tendință opusă: exportul mediu din luna mai de 868 MWh s-a transformat într-un import mediu de 161 MWh în iunie”, precizează raportul reglementatorului maghiar.

Evoluția prețului de pe piața autohtonă a fost influențată și de reducerea cererii, atât naționale, cât și regionale.

Astfel, dacă cererea de energie electrică a primelor 5 economii europene (Germania, Franța, Spania, Italia și Marea Britanie) s-a redus în medie cu 4,6% comparativ cu cea din iunie 2022, în Europa Centrală, reducerea a fost de 7,6%.

ULTIMA ORĂ Zonă izolată în sectorul 3, în urma unei scurgeri de gaze la o stație GPL CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Zonă izolată în sectorul 3, în urma unei scurgeri de gaze la o stație GPL

În România. consumul a scăzut cu 7,7%, procent similar celui din Ungaria (7,8%). Scăderi mai accentuate au înregistrat Austria (8,7%) și Slovacia (10,7%).

Peste 56% din energia electrică produsă în prima jumătate a anului în România a fost “verde”, în creștere cu 9 procente față de ponderea din aceeași perioadă a anului trecut. Însă nu energia produsă din sursele regenerabile (eoliene și fotovoltaice), care a scăzut, a contribuit la această evoluție, ci creșterea spectaculoasă a producției de energie hidro, care s-a majorat de la 7,6 TWh în perioada ianuarie-iunie 2022, la 11 TWh în prima jumătate a acestui an, arată date consultate de Profit.ro.

Producția de energia din surse regenerabile (solare și eoliene) a scăzut de la 5,2 TWh în prima jumătate a anului trecut la 4,8 TWh în primele două trimestre ale acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
pzu
românia
ungaria
europa
germania
producție
energie
solară
eoliană
hidro
termo
nucleară