GRAFICE Prețul gazelor de pe piața liberă s-a situat în ultima lună doar în 3 zile peste cel reglementat. Cine sunt beneficiarii păstrării acestuia

GRAFICE Prețul gazelor de pe piața liberă s-a situat în ultima lună doar în 3 zile peste cel reglementat. Cine sunt beneficiarii păstrării acestuia
scris 21 feb 2024

Prețul spot al gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a situat doar în 3 zile din ultima lună peste cel reglementat, de 150 de lei/MWh, la care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor. Și gazul cu livrare în luna următoare, martie, s-a depreciat în ultimele 40 de zile cu aproape 25%, tranzacționându-se în prezent la 130 lei/MWh, cu 20 de lei/MWh sub prețul reglementat, conform analizei Profit.ro.

De ce este important Guvernul României a introdus, începând încă din perioada pandemiei, o serie de măsuri menite a proteja consumatorii finali, reversând procesul de liberalizare a pieței prin revenirea la un sistem de control planificat al pieței de energie. Numai că în prezent prețurile libere, atât la energie electrică, cât și la gaze, se situează sub prețurile impuse de guvern producătorilor în relație cu furnizorii.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Dacă în trecut furnizorii erau avantajați în relație cu producătorii (nu cu statul, care încă le este dator) în urma revenirii la un sistem centralizat de control al pieței, în prezent, beneficiari ai păstrarii prețurilor de vânzare angro impuse de guvern, par a fi producătorii (majoritatea dintre ei deținuți de stat, atât pe piața energiei, cât și pe cea a gazelor).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Plan lansat - Se va ieftini gigacaloria pentru bucureșteni? Elcen ar economisi 100 de milioane de lei pe an CITEȘTE ȘI Plan lansat - Se va ieftini gigacaloria pentru bucureșteni? Elcen ar economisi 100 de milioane de lei pe an

Prețul gazelor cu furnizare în ziua următoare se situează în prezent la 125 lei/MWh, cu peste 16,5% sau 25 de lei/MWh sub cel reglementat.

Iar aceasta a fost regula în ultima lună, când în numai 3 zile, 31 ianuarie, 1 februarie și 4 februarie, prețul spot s-a situat peste cel reglementat.

Volumele tranzacționate au fost în medie de 20 GWh/zi, reprezentând 7,7% din producția internă curentă. Dacă adăugăm și volumele tranzacționate pe cealaltă piață spot, cea intraday, volumele au atins 30 GWh/zi, reprezentând 11,5% din producția internă.

CONFIRMARE Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România

Și prețul gazelor cu livrare în luna următoare se situează la același nivel, de 130 lei/MWh, după ce la începutul lunii ianuarie era de 170 lei/MWh.

Dacă în cazul păstrării prețului reglementat de vânzare de 450 lei/MWh în cazul energiei electrice, principalul păgubit pare a fi bugetul de stat, de unde se fac decontări către furnizori, în cel al gazelor, pe lângă buget, și consumatorii finali sunt victime ale sistemului reglementat, care nu vor putea beneficia în viitorul apropiat de scăderea prețului gazelor.

O revenire la liberalizarea piețelor nu ar garanta că furnizorii vor face imediat oferte mai atractive consumatorilor finali din două motive. În primul rând, ei au achiziționat majoritar gaze și energie în trecut cu furnizare în prezent la preț reglementat. În al doilea rând, revenirea la controlul prețurilor a distrus piața liberă, a condus la concentrarea furnizorilor și a eliminat, implicit, concurența dintre furnizori în a prezenta clienților oferte mai atractive. Majoritatea furnizorilor au oferte standard, la preț reglementat de achiziție a mărfurilor.

Lovitură pentru politicile ESG. JPMorgan și SSGA părăsesc grupul pentru schimbări climatice, după ce și BlackRock s-a retras: “S-a mers prea departe”. Niciun fond din Top 5 mondial nu mai susține deplin Climate Action 100+. CITEȘTE ȘI Lovitură pentru politicile ESG. JPMorgan și SSGA părăsesc grupul pentru schimbări climatice, după ce și BlackRock s-a retras: “S-a mers prea departe”. Niciun fond din Top 5 mondial nu mai susține deplin Climate Action 100+.

Producătorii de gaze autohtoni au 2 motive să prefere păstrarea actualului nivel al prețului reglementat, de 150 lei/MWh. În primul rând, acesta este mai mare decât cel de pe piața liberă, iar în al doilea rând, potrivit legislației, gazul comercializat la preț reglementat este scutit de impozitul pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării sectorului, cea ce reprezintă o gură de oxigen pentru OMV Petrom, dar mai ales pentru Romgaz, companii care în următorii 3 ani au de investit câte 500-600 milioane de euro în proiectul Neptun Deep.

Pe de altă parte, cele 2 companii au fost extrem de agresiv supraimpozitate în ultimii ani, fiind principalele vaci de muls ale Executivului pe perioada acestor crize.

De altfel, recent, membrul directoratului OMV Petrom responsabil pentru gaze și energie, Frank Neel,a afirmat că, în opinia sa, prețul reglementat, de 150 lei/MWh (aproximativ 30 euro/MWh) la care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, nu este inferior celui de pe piața liberă și va rămâne în vigoare.

KKR preia compania portugheză Greenvolt, care în România a cumpărat cel mai mare parc fotovoltaic pregătit de gigantul Samsung CITEȘTE ȘI KKR preia compania portugheză Greenvolt, care în România a cumpărat cel mai mare parc fotovoltaic pregătit de gigantul Samsung

“Prețul pieței de astăzi nu este cu adevărat sub prețul plafonat, este mai degrabă în concordanță cu prețul pieței. Deci, nu ne așteptăm la o modificare a acestui plafon, potențial ar putea exista o modificare a tarifului general pentru populație, dar nu vedem acest lucru în acest moment”. a precizat acesta.

Referitor la cantitățile pe care OMV Petrom trebuie să livreze la preț reglementat, Neel crede că acestea vor fi mai mici în 2024 decât cele din 2025.

“Reglementatorul (ANRE - n.r.) și Transgaz ar trebui să confirme în februarie cifra finală. Așteptăm două lucruri, de fapt. Alocarea pentru piața reglementată, dar și obligația de stocare pentru modul în care calculăm obligația de depozitare pentru diferiții operatori. În ceea ce privește prognoza, cred că ne așteptăm să fim marginal sub nivelul anului precedent. În principal pentru că există încă o mulțime de gaze în depozite, iar cererea a fost puțin mai mică decât anul precedent. Depinde însă de solicitările furnizorilor de alocare”, a explicat membrul directoratului OMV Petrom responsabil pentru gaze și energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
dereglementare
petrol
gaze
omv petrom
romgaz