Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și regiune, OMV Petrom, se așteaptă la o creștere a prețului gazelor pe bursa autohtonă, care în ultima săptămână a fost destul de volatil, evoluând între 157 și 185 lei/MWh, cel puțin pe piața spot.
“În ceea ce privește prețul gazului, vedem o creștere în trimestrul al patrulea. Cu toate acestea, ceea ce vedem este că prețurile de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) rămân mai mici decât cele de pe CEGH (bursa austriacă, cea mai importantă din regiune - n.r.) și TTF (bursa olandeză, cea mai importantă din Europa - n.r.), deci există o decuplare acolo”, a declarat directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialul Petrom a adăugat că în prezent, diferențialul de preț dintre piețele sud-est europene și cele din Europa Centrală este de peste 3 ori mai ridicat decât cel cu care ne obișnuiseră piețele în trecut.
“Dacă ne uităm istoric, vedem o diferență de 1-2 euro/MWh (între prețurile de pe piețele din Europa Centrală, mai exact de pe cea austriacă CEGH, și cele de pe BRM - n.r.). Acum vedem că este mult mai mare, de 5-6 euro/MWh.
Acest lucru este determinat de diferitele fundamente ale pieței din Europa de Sud-Est, unde gazul este în principal gaz de conductă și mai puțin gaz natural lichefiat (GNL), în timp ce în Europa Centrală, vedem mai mult GNL și, de asemenea, o anumită incertitudine în ceea ce privește acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia. Se preconizează că acest lucru va continua și, în consecință vedem unele creșteri ale prețului gazelor naturale și aici în regiunea noastră față de trimestrul al treilea al acestui an”, a explicat Alina Popa.
Evoluția prețului gazelor pe cele 2 piețe spot operate de BRM din ultima lună
În prezent, prețul spot al gazelor, atât cel cu furnizare în ziua următoare, cât și cel intraday, este pe BRM de 167 lei/MWh (33,5 euro/MWh), după ce, în ultima zi a lunii ioctombrie ajunsese la aproape 185 de lei/MWh, iar pe 27 octombrie se situa la 157 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Șeful E.ON România: Aplicată incorect, strategia energetică a Uniunii Europene poate duce la nebunie - 8 tipuri de investiții și 4 infrastructuri ca să încălzești un apartament!Comparativ, pe bursa austriacă CEGH, prețul gazelor cu furnizare în ziua următoare este cu aproximativ 5,5 euro/MWh mai ridicat decât cel de pe BRM, gazele cu furnizare în ziua de luni fiind tranzacționate pe bursa vieneză cu aproximativ 39 euro/MWh.
În ceea ce privește prețurile futures, ecartul este mai apropiat de cel istoric, de 2,5 euro/MWh).
Ultimele tranzacții cu gaze cu furnizare în decembrie au fost încheiate la un preț de 184 lei/MWh (37 euro/MWh) pe BRM și la unul de 39,5 euro/MWh, pe CEGH.