GRAFICE - Mâine, cel mai ridicat preț spot la energie din acest an, pe OPCOM. A doua cea mai scumpă piață din UE, după Ungaria

GRAFICE - Mâine, cel mai ridicat preț spot la energie din acest an, pe OPCOM. A doua cea mai scumpă piață din UE, după Ungaria
scris luni, 17:39

Pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă, în special solară, România va înregistra marți cel mai mare preț mediu zilnic pe piața spot operată de OPCOM din acest an, de 268 euro/MWh sau 1335,5 lei/MWh, fiind cea de-a doua scumpă piață spot din UE, după Ungaria, unde prețul ajunge la 306 euro/MWh, relevă datele analizate de Profit.ro.

Absența soarelui face ca, inclusiv la orele de prânz, prețurile să depășească 1.000 lei/MWh. Prosumatorii nu numai că nu mai furnizează curent în rețea, ci contribuie și la majorarea consumului cu cantitatea pe care în zilele cu soare o produceau pentru autoconsum.

Urmărește-ne și pe Google News
Vânzări record ale MOL în România - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI Vânzări record ale MOL în România - INFOGRAFIC
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

În numai puțin de 14 intervale orare, începând cu ora 07:00 și până la 21:00 prețul orar al energiei pe piața pentru ziua următoare va fi superior celui de 1.000 de lei/MWh, între orele 16 și 18 el depășind 3.00 de lei/MWh.

Prețul orar maxim va fi cel din intervalul 17-18, când un MWh va costa 3.678 lei.

Un preț similar cu cel din România, de 268 euro/MWh, se înregistrează și În Bulgaria.

DOCUMENT Principalul furnizor de electricitate al Austriei pregătește o nouă investiție în România CITEȘTE ȘI DOCUMENT Principalul furnizor de electricitate al Austriei pregătește o nouă investiție în România

În Germania (166 euro/MWh), energia spot este cu 100 de euro mai ieftină ca în România, iar în Franța (104 euro/MWh) cu peste 150 euro.

În pofida prețului mai scăzut, România importă energie în toate cele 24 de intervale orare din Ungaria și exportă o parte din aceasta către Bulgaria.

Volumul maxim orar de importuri din Ungaria ajunge aproape de 2.000 MWh, cel al exporturilor către Bulgaria sărind de 1.000 MWh doar în trei intervale orare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
opcom
pzu
spot