Chiar dacă practic nu au consumatori casnici în portofoliu, cei doi mari producători interni de gaze, OMV Petrom și Romgaz, ar putea fi desemnați furnizori de ultimă instanță (FUI) și obligați să preia consumatorii casnici și non-casnici rămași fără furnizor, în urma ultimelor modificări ale regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, publicat miercurea trecută în Monitorul Oficial.
De ce este important: Așa cum a anunțat în repetate rânduri Profit.ro, în contextul creșterii continue a prețului de achiziție a gazelor naturale, începând cu luna septembrie 2021, mai mulți furnizori au solicitat retragerea/suspendarea licenței de furnizarea a gazelor naturale de către ANRE. “Societățile care au solicitat retragerea/suspendarea licenței de furnizare a gazelor naturale au invocat în adresele transmise ANRE atât condițiile de majorare necontrolată și fără precedent a prețului de achiziție a gazelor naturale, precum și faptul că toate cererile de ofertare adresate producătorilor, traderilor și furnizorilor de gaze naturale, fie au rămas fără răspuns, fie li s-a comunicat lipsa cantităților disponibile. Prin urmare, furnizorii respectivi au fost/sunt nevoiți să asigure consumul clienților prin achiziția gazelor naturale de pe platformele centralizate, la prețuri care au crescut și cresc în mod constant, fapt care, raportat la prețul de furnizare practicat de aceștia, a condus și continuă să conducă la înregistrarea unor pierderi financiare considerabile”, susține reglementatorul pieței.
De asemenea interesant: La această dată, ANRE are desemnați 6 FUI: Engie România S.A., CEZ Vânzare S.A., Cis Gaz S.A., Electrica Furnizare S.A., Premier Energy S.R.L. și Tinmar Energy S.A. Primii trei au cerut renunțarea la acest statul, cereri acceptate de ANRE. Deciziile intră în vigoare pe 14 decembrie, în cazul CIS Gaz, pe 15 decembrie, în cazul Engie România și pe 2 ianuarie, în cazul CEZ Vânzare. Începând cu aceeași dată intră însă în vigoare ordinul ANRE, ceea ce înseamnă că Engie va redeveni FUI, la fel ca și E.ON și cel puțin OMV Petrom, deși aceștia nu sunt FUI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Marea problemă a desemnării OMV Petrom și/sau Romgaz drept FUI este că aceste companii sunt axate mai mult pe vânzări angro, neavând capacitatea logistică necesară preluării a zeci de mii, dacă nu sute de mii de clienți.
Potrivit primei variante a proiectului de ordin, desemnarea FUI-lor de către ANRE presupunea nominalizarea cel puțin a 5 FUI a căror cotă de piață cumulată, din „punctul de vedere al numărului de clienți finali”, să fie de minimum 70%. Potrivit acestei condiții, cei doi mari furnizori de pe piața de retail a consumatorilor casnici, Engie și E.ON, deveneau automat FUI, în absența lor neputându-se îndeplini atingerea cotei de piață de 70%.
Ordinul publicat în Monitorul Oficial vine cu o modificare însă: „Pentru a asigura furnizarea în regim de UI clienților finali care nu au asigurată furnizarea din nicio altă sursă, ANRE desemnează un număr de cel puțin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienți finali și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activității de monitorizare a pieței gazelor naturale, să fie de minimum 70%.”
CITEȘTE ȘI Accesul la medicamente în timp de pandemie. Despre investiții, echipă, portofoliu de produse și acoperire națională, cu Gabriel Bănică, Director General Europharm DistribuțieCu alte cuvinte, nu mai contează doar cota rezultată după numărul de clienți, ci, în egală măsură, și cantitatea de energie vândută acestora în ultimele 12 luni.
Cota de piață a celor 2 mari furnizori ai consumatorilor casnici în funcție de numărul de clienți se situează, probabil, la 71-73%, însă cea a gazelor vândute în perioada decembrie 2020-august 2021 (ultimul raport disponibil) este doar de 44,22%. La această cotă de piață se adaugă și cea a celorlalți furnizori rămași FUI, din care cea mai importantă este cea a Premier Energy, de 2,86% în luna august.
Asta înseamnă că producătorul cu cele mai mari vânzări, OMV Petrom (care în perioada decembrie 2020-august 2021 a vândut 17,15 TWh, față de doar 15,28 TWh Romgaz), va fi desemnat automat de ANRE drept FUI, informație confirmată de surse din piață.
Pentru că, potrivit noului ordin, „ANRE notifică, în ordinea descrescătoare a cotei totale maxime de piață, primul/primii furnizor/furnizori din ordinea de merit care nu a/nu au participat la prima etapă a procesului de selecție”.
CITEȘTE ȘI România nu ține pasul cu accesul la medicamente. Pacientul român - lipsit de acces la circa 40% dintre produsele inovative folosite în mod curent în vestul Europei. ARPIM lansează un Pact pentru Inovație în SănătateÎnsă, chiar și în condițiile în care OMV Petrom este desemnat FUI, cota de piață cumulată în funcție de volumul vânzărilor va fi una inferioară celei de 70%. În perioada decembrie 2020-august 2021, cota de piață cumulată a vânzărilor Engie, E.On și OMV Petrom a fost de doar 62%.
Dacă „cota cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienți finali (aproximativ 75% - n.r.) și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni (aproximativ 62% - n.r.)”, nu depășește 70% (în urma evoluției numărului de clienți și a vânzărilor din perioada septembrie - noiembrie 2021), atunci va fi declarat FUI și celălalt mare producător autohton, Romgaz.