GRAFICE Exporturile de gaze din România către Ungaria au explodat. Și în Ucraina intră gaze din România

GRAFICE Exporturile de gaze din România către Ungaria au explodat. Și în Ucraina intră gaze din România
scris 14 iun 2023

Importurile de gaze efectuate de companiile românești sau de traderi s-au dublat marți față de media ultimei săptămâni, rezultat al reluării livrării de gaze rusești în urma încheierii reviziei gazoductului Turk Stream. Exporturile către Ungaria au explodat la rândul lor, la un maxim istoric, de 68,9 GWh/zi, cu numai 4 GWh sau 5% sub capacitatea tehnică de transport prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, de 73 GWh/zi, relevă datele analizate de Profit.ro.

Marți, România nu exporta gaz numai în Ungaria, ci și în Ucraina, unde intrau prin punctul de interconectare de la Isaccea, aproape 10 GWh. Acestea sunt fie gaze exportate de companii autohtone, furnziori sau traderi, în vederea înmagazinării în Ucraina, fie au ca destinație finală Republica Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ - Când va fi decizia finală de investiție pentru Neptun Deep CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ - Când va fi decizia finală de investiție pentru Neptun Deep

România a mai exportat timp de câteva zile o cantitate de peste 68 GWh/zi în Ungaria în plină iarnă, la mijlocul lunii decembrie 2022.

Motivul: Consumul intern se situează în această perioadă la sub 100 GWh/zi, în timp ce producția autohtonă este de aproximativ 250 GWh/zi. Capacitatea de injectare în depozite este la rândul său utilizată aproape de nivelurile maxime, la 115-120 GWh/zi, ceea ce obligă producătorii interni, în special OMV Petrom, să exporte excedentul de producție care nu poate fi comercializat pe piața internă.

FOTO București: Stații de încărcat trotinete și biciclete electrice cu energie solară CITEȘTE ȘI FOTO București: Stații de încărcat trotinete și biciclete electrice cu energie solară

“Trebuie să ne obișnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârșitul lui 2026, să nu uităm că vom fi exportatori de de gaze, iar gazele intră și ies din România. Depozitele noastre în momentul de față sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde mc. Estimez că în septembrie stăm la 100%. Dacă nu există consum, este evident că nu închidem sondele, nu reducem producția”, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Dacă în perioada 5-12 iunie, cât timp a fost închis gazoductul prin care Gazprom livrează gaze în Europa Centrală și de Sud-Est, media fluxurilor zilnice către România prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă a fost de 24 GWh, marți, potrivit datelor Transgaz, urmau să intre în România 54 GWh, nivel înregistrat ultima dată pe 30 mai.

În această perioadă, exporturile de gaze către Ungaria au explodat, de la 35-40 GWh/zi la peste 60 GWh/zi.

Tranzacție - Cea mai mare achiziție din istoria Nasdaq CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cea mai mare achiziție din istoria Nasdaq

Ungaria primește gaz de la Gazprom prin Turk Stream, fiind transportat în special pe ruta Bulgaria/Serbia. În urma intrării în revizie a gazoductului, maghiarii au fost nevoiți să compenseze absența livrărilor rusești pe această rută fie prin importuri direct de la companiile producătoare din România, cum este cazul OMV Petrom, fie de la companii de trading, precum MET.

Gazul intrat prin Negru Vodă în România în perioada 5-12 iunie, cât a fost închis Turk Stream, a provenit, probabil, din teminalele LNG din Grecia sau a fost gaz azer/kazah.

Recent, compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunțat că a semnat contracte de furnizare gaze cu două companii, una din România și Grecia.

"Am negociat cu doi furnizori, compania elenă DEPA și încă un agent economic care a dorit să își se păstreze anonimatul. Conform înțelegerilor, nu putem dezvălui mai multe detalii despre prețuri și volumele licitate, însă putem afirma că societățile contractate sunt serioase, cu o bună reputație pe piață, care ne-au oferit costurile aproape de așteptările pe care le aveam", a anunțat directorul interimar al companiei, Victor Bînzari.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România dorește să aprovizioneze în integralitate și în totalitate Republica Moldova cu energie și gaze naturale din România, după ce a fost aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu țara vecină.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
românia
ungaria
ucraina
turk stream
record
exporturi
moldova