GRAFICE Explozia prețurilor la gaze a șters din piață o treime dintre furnizorii care aveau în portofoliu clienți casnici. Apariție surpriză: OMV Petrom

GRAFICE Explozia prețurilor la gaze a șters din piață o treime dintre furnizorii care aveau în portofoliu clienți casnici. Apariție surpriză: OMV Petrom

Foto dreamstime.com

scris 10 apr 2023

Explozia prețurilor gazelor de anul trecut a redus cu aproape o treime numărul furnizorilor de pe piața cu amănuntul destinată clienților casnici, relevă datele analizate de Profit.ro. Dacă la finalul anului 2021 existau 55 de furnizori care aveau în portofoliu clienți casnici, la începutul lunii decembrie 2022 numărul acestora se redusese la 39.

Numărul furnizorilor care ar fi dispărut de pe piață ar fi fost și mai ridicat, probabil, în absența reglementării prețurilor de achiziție a gazelor de către furnizori (la 150 lei/MWh) și a plafonării prețurilor de către Guvern (la 310 lei/MWh, cu toate taxele și tarifele incluse).

Urmărește-ne și pe Google News

Însă chiar și așa, întârzierea cu care statul a achitat compensările aferente plafonărilor a pus o presiune pe cash flow-ul companiilor, în special al celor mai mici, care au fost nevoite fie să reducă numărul de clienți casnici din portofoliu, fie să iasă de pe această piață.

Șeful ANRE îl trage de mânecă oficial pe Ciolacu CITEȘTE ȘI Șeful ANRE îl trage de mânecă oficial pe Ciolacu

Așa se face că dacă la finalul anului 2021, pe lângă cei mari, existau 40 mici furnizori cu o cotă de piață cumulată de 2,14%, la finalul anului trecut s-a redus atât numărul acestora, la 25, dar și cota de piață cumulată a lor, la 1,29%.

E.ON Energie România, Engie România și Premier Energy ocupau în continuare primele 3 poziții în clasamentul furnizorilor cu clienți casnici în portofoliu. Raportat la cotele de la finalul anului 2021, E.ON și-a întărit poziția de lider (de la o cotă de 45% la una de 52,3%), Engie a scăzut (de la o cotă de 40,81% la una de 35%), iar Premier Energy a avansat (de la o cotă de 2,6% la una de 3,6%).

GRAFICE Explozia prețurilor la gaze a șters din piață o treime dintre furnizorii care aveau în portofoliu clienți casnici. Apariție surpriză: OMV Petrom

Comparativ cu lista primilor 15 furnizori cu amănuntul cu cote de piață de peste 0,2% din noiembrie 2021, la finalul anului trecut de pe aceasta dispăruseră Megaconstruct, Mehedinți Gaz, Restart Energy One, Gaz Vest.

VIDEO ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Suprataxa de solidaritate din petrol și gaze, extinsă pentru a ″prinde″ și OMV Petrom – adoptată. Oficial din Finanțe: Modificarea riscă să ducă România în infringement CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Suprataxa de solidaritate din petrol și gaze, extinsă pentru a ″prinde″ și OMV Petrom – adoptată. Oficial din Finanțe: Modificarea riscă să ducă România în infringement

În schimb, pe listă au apărut OMV Petrom FUI, Engie România FUI și Berg Sistem Gaz. Numai 14 furnizori mai aveau cote superioare celei de 0,2%.

Surprinde, la prima vedere, prezența pe listă a OMV Petrom, care este cunoscut ca furnizor angro, pe piața cu amănuntul având până recent doar clienți non-casnici mari.

GRAFICE Explozia prețurilor la gaze a șters din piață o treime dintre furnizorii care aveau în portofoliu clienți casnici. Apariție surpriză: OMV Petrom

Explicația: în luna decembrie 2021, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a desemnat OMV Petrom drept furnizor de ultimă instanță (FUI), compania fiind obligată să preia în lunile în care este declarat unic FUI toți clienții rămași fără furnizor, inclusiv pe cei casnici. În prezent, ANRE stabilește, în fiecare lună, prin rotație, un singur FUI dintre cei șapte desemnați, obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași fără furnizor concurențial.

Așa se face că, împotriva voinței sale, probabil, OMV Petrom a ajuns la o cotă de 0,37% pe piața cu amănuntul a furnizorilor care deservesc exclusiv consumatorii casnici.

Senatul a abrogat ″taxa pe soare″, care a provocat un imens scandal fără să existe propriu-zis CITEȘTE ȘI Senatul a abrogat ″taxa pe soare″, care a provocat un imens scandal fără să existe propriu-zis

Foarte curând, pe această piață își va face apariția și Romgaz, care a fost desemnat FUI de ANRE cu un an mai târziu decât OMV Petrom, în luna octombrie 2022, și care la rândul său, a preluat consumatori rămași fără furnizor.

Vicepreședinte ANRE, Zoltan Nagy-Bege, susținea la acea dată că, la fel ca OMV Petrom, Romgaz va avea la dispoziție câteva luni pentru a-și rezolva aceste probleme logistice cu preluarea clienților casnici.

"Potrivit calendarului de desemnare lunară a FUI (care în prezent se face prin rotație, nu pe baza criteriului celui mai mic preț - n.r.), Romgaz va deveni FUI de-abia în luna februarie sau martie. Ca și în cazul OMV Petrom, care a ajuns să aibă 20.000 de clienți, Romgaz va avea la dispoziție câteva luni pentru a-și pune la punct infrastructura necesară", declara în septembrie 2022 vicepreședintele ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza gazelor
scumpire gaze
retragere
omv petrom
engie
e.on
romgaz furnizor de ultima instanta fui