Presiunile inflaționiste din Franța, a doua mare economie din Uniunea Europeană, continuă să se atenueze, în condițiile în care mai puține firme au majorat prețurile, iar unele chiar le-au redus, potrivit datelor băncii centrale a Franței.
Urmărește-ne și pe Google News
Doar 8% dintre companiile industriale au impus creșteri de prețuri în iunie, cel mai mic procent din ultimii peste doi ani, potrivit sondajului lunar al Băncii Franței realizat în rândul a 8.500 de companii. Ponderea celor care au redus prețurile a atins un maxim al ultimilor aproape trei ani, de 6%.
CITEȘTE ȘI Infractorii ar fi furat peste 20 de milioane de dolari de la Revolut, profitând de o problemă a sistemului
În sectorul construcțiilor, luna trecută, mai puține companii au majorat prețurile decât în luna mai, în timp ce, în sectorul serviciilor, situația s-a manținut relativ stabilă.
Marți, după publicarea sondajului, guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că încetinirea ritmului de creștere a prețurilor de consum ar trebui să fie "destul de vizibilă" anul viitor, chiar dacă creșterile pentru unele bunuri și servicii de bază ar putea fi mai persistente.
Este un nou indiciu că zona euro poate a depășit cel mai rău moment în privința inflației, ceea ce alimentează dezbaterile din cadrul Băncii Centrale Europene cu privire la momentul în care va înceta să mai majoreze ratele dobânzilor.
"Cred că nu suntem departe de punctul maxim al ratelor de dobândă", a declarat Villeroy, care este membru al Consiliului guvernatorilor BCE, la postul de radio France Info, declarațiile sale fiind preluate de Bloomberg.