GRAFIC Prețul gazelor a coborât pe BRM sub 400 lei/MWh pentru prima dată în ultima lună

GRAFIC Prețul gazelor a coborât pe BRM sub 400 lei/MWh pentru prima dată în ultima lună
scris 28 mar 2022

Vremea extrem de caldă din ultimele zile a atenuat presiunea incertitudinilor internaționale pe prețul spot al gazelor, cotațiile pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) coborând sub 400 de lei/MWh pentru prima dată în ultima lună.

Duminică, pe BRM s-au comercializat 26,7 GWh pe piața intrazilnică la un preț mediu de 383,5 lei/MWh. O cantitate de 767 MWh s-a vândut chiar și cu un preț de 345 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Cantitatea comercializată duminică a fost una importantă, echivalând cu 9,5% din consumul intern. Dacă adăugăm și cei 36,6 GWh tranzacționați pe piața pentru ziua următoare, cantitatea de pe cele 2 piețe spot a acoperit o pătrime din consumul intern de 284,5 GWh.

Luni dimineață, chiar dacă prețul era în creștere, de 398,9 lei/MWh, tot nu depășise nivelul de 400 lei/MWh.

Firmele de închirieri de avioane se tem că nu își vor mai recupera avioanele din Rusia CITEȘTE ȘI Firmele de închirieri de avioane se tem că nu își vor mai recupera avioanele din Rusia

Ultima dată când prețul mediu spot al gazelor pe BRM s-a situat sub 400 de lei/MWh a fost pe 27 februarie: 385,5 lei/MWh - prețul intrazilnic, respectiv 369,3 - prețul PZU.

Diferența este că pe 27 februarie consumul era mult mai ridicat, de, 410 GWh, cu 125,5 GWh sau 44% peste cel de duminică 27 martie.

În această perioadă, pe 7 martie, au fost înregistrate prețuri medii record ale gazelor pe BRM, de 1.183 lei/MWh pe piața PZU, și de 1.176 pe cea intrazilnică.

Noi scumpiri. Cea mai ieftină motorină a sărit de 8,2 lei/l. Benzina poate fi cumpărată și cu 7,7 lei/l CITEȘTE ȘI Noi scumpiri. Cea mai ieftină motorină a sărit de 8,2 lei/l. Benzina poate fi cumpărată și cu 7,7 lei/l

Prețurile de pe piața spot din România, de aproximativ 80 de euro/MWh, sunt cu peste 20 de euro sub cele de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde duminică, prețul mediu PZU a fost de 102,8 euro/MWh. Luni piața austriacă a deschis în scădere, un MWh tranzacționându-se la 96,5 euro.

Situația este deocamdată total opusă pe piețele forward operate de BRM. Posibilitatea, mai mult sau mai puțin îndepărtată, de interzicere sau limitare a importurilor de gaze rusești de către UE, anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin privind plata gazelor în ruble și reglementarea prețurilor pentru consumatorii casnici și CET-urilor au condus la majorarea prețului gazelor cu livrare în luna aprilie cu 30,6% în numai 2 zile. Actualele prețuri de pe BRM, de peste 600 de lei/MWh, sunt de peste 3 ori peste cel plafonat de guvern pentru clienții casnici, de 200 de lei/MWh și de aproximativ 2,5 ori peste cel plafonat pentru consumatorii non-casnici, de 250 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
pzu
intrazilnic
gaze
brm
scădere