GRAFIC Introducerea de gaze în depozite - oprită de 10 zile. Gradul de umplere va coborî sub 100%

GRAFIC Introducerea de gaze în depozite - oprită de 10 zile. Gradul de umplere va coborî sub 100%
scris 23 nov 2023

Companiile autohtone, fie furnizori, fie producători, nu mai injectează gaze în depozitele autohtone de 10 zile, gradul de umplere a depozitelor urmând a coborî sub 100% până la finalul acestei săptămâni, relevă datele analizate de Profit.ro.

Ultima zi în care au fost injectate gaze în depozite a fost pe 12 noiembrie, când în depozitele operate de Depogaz (filială a Romgaz) au intrat aproape 11 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde CITEȘTE ȘI Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În urma investițiilor efectuate de Depogaz în ultimul timp, capacitatea de stocare a României s-a majorat peste cea tehnică raportată la asociația operatorilor europeni de înmagazinare gaze, de 33,86 TWh.

Volumul maxim de gaz depozitat în România a fost de 34,93 TWh, pe 7 noiembrie, reprezentând peste 103% din capacitatea tehnică oficial disponibilă.

În urmă cu un an, pe 20 noiembrie 2020, România avea stocați 31,9 TWh.

ANALIZĂ Concordia: Consumul bazat pe importuri, structura PIB, deficitele din piața muncii și de inovare slăbesc competitivitatea economiei. Soluții pentru a nu rămâne pe margine în transformarea economiei mondiale CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Concordia: Consumul bazat pe importuri, structura PIB, deficitele din piața muncii și de inovare slăbesc competitivitatea economiei. Soluții pentru a nu rămâne pe margine în transformarea economiei mondiale

Luni, 20 noiembrie, în facilitățile de depozitare din România erau înmagazinați, 34,24 TWh, reprezentând 101,12% din capacitatea tehnică oficial raportată.

Dacă în această săptămână s-a păstrat volumul de extracție de luni, de 121 GWh, în 3-4 zile, cel târziu vineri, gradul de umplere a depozitelor autohtone va coborî sub 100%.

Gazul depozitat în România este suficient pentru a acoperi aproximativ o treime din consumul anual al companiilor și populației.

Luni, consumul, care s-a ridicat la aproximativ 325 GWh (fără cel tehnologic propriu al distribuitorilor și Transgaz), a fost acoperit din producția internă curentă, de circa 255,5 GWh, din extrageri din depozite, de 121 GWh (105,6 GWh - Depogaz, 15,6 GWh- Depomureș). În plus, România a importat aproximativ 108 GWh din Bulgaria, prin punctele de interconectare de la Isaccea și Giurgiu-Ruse, și a exportat circa 47 GWh, toată cantitatea în Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

La începutul lunii octombrie, Depogaz a informat piața cu privire la operarea unui surplus de capacitate actuală de înmagazinare, pentru ciclul curent de înmagazinare 2023-2024, de aproximativ 100 milioane metri cubi standard/ciclu în depozitele Sărmășel și Bilciulești, utilizat pentru acoperirea solicitărilor de înmagazinare primite din partea clienților din piață. Compania susține că va întreprinde demersurile necesare în vederea includerii acestui increment în capacitatea totală activă de înmagazinare pe care o va opera în ciclurile de înmagazinare viitoare.

Decalajul puterii de cumpărare se adâncește în România CITEȘTE ȘI Decalajul puterii de cumpărare se adâncește în România

În plus, în mai, Depogaz a semnat un acord de grant cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), în valoare totală de 38 milioane euro pentru creșterea capacității de extracție zilnică din cadrul Depozitului Bilciurești. Proiectul are ca scop creșterea capacității de livrare zilnică a gazelor din depozitul Bilciurești cu 42%, corelată și cu o creștere a capacității de înmagazinare de 108 milioane metri cubi standard/ciclu. Valoarea totală estimată a investiției este de 110,5 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
extracție
injectări
depozite
înmagazinare
iarnă