Goldman Sachs: Prețul petrolului ar putea coborî până la 20 dolari/baril

Goldman Sachs: Prețul petrolului ar putea coborî până la 20 dolari/baril
scris 11 sep 2015

Prețul petrolului pe piețele internaționale va continua să scadă și ar putea coborî până la 20 dolari/baril, în contextul în care surplusul global este chiar mai mare decât estimau analiștii, iar producția nu este preconizată să se reducă în următoarele 12 luni, potrivit unui raport al Goldman Sachs.

Cotațiile petrolului au scăzut de la circa 60 dolari/baril la începutul lunii iulie la 45,92 dolari/baril la închiderea de joi, după ce pe parcursul intervalului au coborât sub 40 dolari/baril. Evoluția prețurilor din ultimele două luni evidențiază fundamentele slabe din piețe, afirmă analiștii băncii americane de investiții, citați de MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News

"De fapt, surplusul de petrol este chiar mai mare decât ne-am așteptat. Anticipăm că surplusul va persista în 2016 pe fondul creșterii producției în rândul membrilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a ofertei semnificative din partea statelor din afara OPEC și a încetinirii creșterii cererii, riscurile fiind înclinate spre partea unui declin pronunțat în contextul evoluției economice din China și potențialele efecte negative din piețele emergente", se arată în raportul publicat vineri.

Analiștii Goldman Sachs au redus estimările privind prețul mediu pentru petrolul Brent în 2016 de la 62 dolari/baril la 49,50 dolari/baril, pe fondul unei potențiale creșteri a producției în Iran și a surplusului peste estimări din statele OPEC. Pentru petrolul West Texas Intermediate, de referință pe bursa din SUA, cotațiile medii sunt estimate să coboare la 45 dolari/baril, de la o prognoză anterioară de 57 dolari/baril.

Deși scenariul de bază al analiștilor Goldman Sachs nu prevede un declin drastic al cotațiilor în următoarele 12 luni, în opinia acestora, surplusul de pe piețe nu va dispărea decât dacă prețul petrolului scade sub 30 dolari/baril pentru o perioadă mai îndelungată, ceea ce ar forța companiile să reducă producția.

"Probabilitatea ca prețul petrolului să coboare aproape de 20 dolari/baril crește odată cu volumul stocurilor acumulate în depozite", se spune în raport.

Într-un raport separat, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a estimat vineri că statele din afara OPEC vor consemna anul viitor cel mai mare declin al producției de petrol din ultimii 25 de ani, pe fondul scăderii cotațiilor.

"Prețurile scăzute forțează piețele să se comporte așa cum ar trebui, prin reducerea producției și stimularea cererii", potrivit raportului.

Spre deosebire de analiștii Goldman Sachs, IEA estimează că atât cererea globală de petrol, cât și consumul vor continua să crească în următoarea perioadă.

Agenția anticipează că producția de petrol va scădea cu aproape 500.000 milioane de barili/zi în 2016, concomitent cu o creștere a cererii de 1,4 milioane de barili/zi. Pentru acest an, cererea globală de petrol este estimată să crească cu 1,7 milioane de barili/zi, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret
cotatii
goldman sachs
iea
opec