Emiratele Arabe Unite (EAU) vor vinde Germaniei un milion de tone metrice de gaz natural lichefiat (GNL) timp de 15 ani începând din anul 2028, a anunțat luni într-un comunicat compania energetică națională din EAU, ADNOC.
Societatea din EAU a semnat acordul-cadru cu compania energetică germană Securing Energy for Europe (SEFE) pentru furnizarea de GNL care provine în principal din proiectul de exploatare cu emisii scăzute de CO2 denumit Ruwais, transmite EFE.
Contractul ferm este însă condiționat de o decizie definitivă asupra acestui proiect care necesită o serie de aprobări de reglementare, plus că cele două companii încă mai au de negociat acordul final, scrie Adevărul.
Odată concretizat, acesta va fi al doilea contract de export de GNL din proiectul Ruwais, după ce ADNOC a mai semnat în decembrie 2023 unul pentru o durată de 15 ani cu compania chineză ENN Natural Gas.
"Acest acord de (export) de GNL, primul cu o companie europeană din proiectul de GNL cu emisii scăzute de carbon de la Ruwais, subliniază poziția ADNOC de furnizor mondial de energie fiabilă și responsabilă", menționează compania din EAU, care amintește că gazul reprezintă circa un sfert din energie primară necesară Germaniei.
În contextul politicii europene de diminuare a dependenței față de gazul rusesc după lansarea invaziei ruse în Ucraina și în urma sabotajului asupra conductelor Nord Stream prin care Germania se aproviziona cu gaz rusesc, această țară încearcă să substituie gazul din Rusia cu GNL. Însă gazele naturale lichefiate sunt mai scumpe decât cele livrate prin conductele existente, iar transportul lor pe cale maritimă generează costuri suplimentare.
În trimestrul trei din anul 2023, oficialii de la Moscova au anunțat faptul că Rusia ar putea închide una dintre ultimele conducte care transportă gaz rusesc spre Europa până la finalul anului viitor, când expiră contractul de furnizare al Ucrainei cu Gazprom, potrivit FT.
Potrivit unui interviu cu ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, preluat și de Reuters, șansele ca Kievul și Moscova să fie de acord cu reînnoirea contractului de tranzit pe cinci ani, semnat prima dată în 2019, sunt reduse, chiar dacă ruta prin Ucraina este responsabilă pentru aproape 5% din importurile totale de gaze ale Europei.
Întrebat dacă Ucraina ar fi pregătită pentru renegocierea acordului cu Moscova după invazia de anul trecut, Galushchenko a răspuns: "Nu-mi pot imagina cum ar putea fi la nivel bilateral", adăugând că Kievul se pregătește de reducerea livrărilor”.