Grupul chinez Longi Green Technology Energy Co., cel mai mare producător mondial de panouri fotovoltaice, intenționează să renunțe la o treime din personal, în încercarea de a-și reduce costurile într-o industrie care se confruntă cu supracapacități de producție și o concurență intensă, au declarat pentru Bloomberg surse din interiorul companiei.
Longi intenționează să renunțe la 30% din personalul său, care anul trecut se ridica la aproximativ 80.000 de angajați, au precizat sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Potrivit acestora, eforturile anterioare de reducere a costurilor, precum eliminarea ceaiului sau cafelei gratuite, diminuarea bugetelor pentru călătorii de afaceri și interzicerea printării de documente color, s-au dovedit insuficiente, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Disponibilizările de personal reprezintă o accelerare a programelor de restructurări demarate de Longi în luna noiembrie a anului trecut, când firma chineză a început să disponibilizeze mai multe mii de angajați, după mai mulți ani de expansiune accelerată la nivel mondial a industriei de panouri fotovoltaice.
Grupul chinez Longi nu este un caz izolat. Producătorii chinezi de panouri fotovoltaice domină industria globală, dar în ultimele luni au suferit de pe urma concedierilor și suspendării planurilor de investiții. Producătorii au fost forțați să vândă marfa la prețuri sub costurile de producție, după ce prețurile pentru panourile fotovoltaice au atins anul trecut minime istorice. Rezultatul este acela că o industrie care este vitală pentru tranziția energetică globală are probleme cu supracapacități de producție, consolidare și posibilitatea insolvențelor.
Dincolo de supracapacități și concurență, există și alte probleme pentru Longi și întreaga industrie. Unii producători chinezi au văzut cum exporturile lor spre SUA sunt blocate pe fondul acuzațiilor referitoare la utilizarea muncii forțate în regiunea Xinjiang.
Pentru Longi, presiunile financiare au dus la prăbușirea cu 44% a profitului net în trimestrul al treilea al anului trecut, până la 2,52 miliarde yuani (350 milioane de dolari). Președintele companiei, Li Zhenguo, declara în luna octombrie a anului trecut că Longi a făcut o greșeală atunci când nu a fost suficient de agresivă în războiul prețurilor cu competitorii și, în aceste condiții, este posibil să nu își atingă ținta de vânzări anuală. În total, cotația acțiunilor Longi a scăzut cu aproape 70% comparativ cu maximumul atins în 2021.
Industria panourilor fotovoltaice este obișnuită cu ciclurile de tip „boom and bust”, cu perioade de creșteri explozive, urmate de prăbușiri, în funcție de evoluția subvențiilor guvernamentale. Astfel, producători de top precum Suntech Power Holdings și Yingli Green Energy Holding Co. au dat faliment sau au fost nevoiți să se restructureze.
Pe fondul creșterii investițiilor și a cererii globale pentru panouri fotovoltaice, personalul Longi a explodat de la 4.068 de angajați pe care îi avea în 2012, până la 60.601 de angajați la finele lui 2022, iar sursele citate de Bloomberg susțin că firma a continuat să facă angajări și în 2023.
CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT - Uber lansează în România "Uber Melc", ca reacție la protestele taximetriștilor și ordonanța pregătită de GuvernSituația s-a inversat în ultimele luni. Angajații care au plecat recent de la Longi au fost concediați direct sau au demisionat după ce au fost transferați pe alte poziții pe care nu puteau să le ocupe. Pe fondul înmulțirii îngrijorărilor cu privire la locul de muncă în rândul angajaților, la finele anului trecut firma chineză a încetat să mai ofere detalii pe plan intern cu privire la numărul total de angajați.
În pofida provocărilor recente, industria chineză a panourilor fotovoltaice ar putea să își revină la finele acestui an, iar marjele ar putea să se îmbunătățească în 2025, plecând de la ipoteza accelerării ritmului de consolidare și a unui echilibru mai bun între ofertă și cerere, arată o analiză realizată de Bloomberg Intelligence.