Jeffrey Pyatt: “Coridorul Vertical este un proiect vizionar pentru dezvoltarea energetică a Europei Centrale și de Est”; 27 de companii, interesate de dezvoltarea acestuia

Jeffrey Pyatt: “Coridorul Vertical este un proiect vizionar pentru dezvoltarea energetică a Europei Centrale și de Est”; 27 de companii, interesate de dezvoltarea acestuia
scris 18 mar 2024

Coridorul Vertical este următorul proiect vizionar pentru dezvoltarea energetică a regiunii, a declarat subsecretarul de stat american pentru resurse energetice, Jeffrey Pyatt, la Forumul Macedonia de Est și Tracia, organizat pentru al doilea an consecutiv la Alexandroupolis.

Declarațiile oficialului american privind Coridorul Vertical sunt în concordanță cu opinia șefului Transgaz, Ion Sterian, care a vorbit de nenumărate ori cu privire la importanța acestei investiții, fiind cel care a impulsionat țările din jur să participe la acest proiect strategic. La inițiativa Transgaz, prin directorul general Ion Sterian, a avut loc pe 10 ianuarie, la sediul companiei românești, întâlnirea strategică a OTS-urilor semnatare ale Memorandumului de Înțelegere pentru Coridorul Vertical – Transgaz, DESFA (Grecia), Gastrade (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), ICGB (Bulgaria-Grecia), FGSZ (Ungaria) și, cu statut de observator, Eustream (Slovacia), GTSOU (Ucraina) și Vestmoldtransgaz (Republica Moldova). Reuniunea a pus bazele noului Memorandum care s-a semnat pe 19 ianuarie, cu ocazia CESEC de la Atena, în prezența comisarului european pentru energie, Kadri Simson.

Urmărește-ne și pe Google News
Mii de autorizații taxi scoase spre atribuire în București CITEȘTE ȘI Mii de autorizații taxi scoase spre atribuire în București
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acum,  Jeffrey Pyatt a spus:  “Folosind infrastructura existentă din Grecia către Ucraina, Coridorul Vertical va permite GNL importat prin Grecia să umple rezervoarele uriașe de stocare din Ucraina, oferind o nouă sursă de gaze naturale pentru Europa Centrală și Balcanii de Vest, contribuind astfel la reducerea volatilității prețurilor”. Oficialul american a subliniat importanța proiectului care va sprijini, după cum a spus el, intenția UE să se deconecteze complet de la gazele naturale rusești până în 2027, arată financialintelligence.ro..

27 de companii, printre care și unele românești, și-au arătat interesul pentru dezvoltarea Coridorului Verical, depunând oferte neangajante  de capacitate, cu un orizont 2024-2050, pentru modernizarea și extinderea sistemului de transport al gazelor din Grecia. În luna mai ar putea fi depuse cererile angajante de capacitate.

Conform oficialului american, la fel ca IGB și Alexandroupolis FSRU, Coridorul Vertical va fi văzut într-o zi ca un proiect al cărui obiectiv de conectivitate Sud-Nord este atât de evident încât investițiile și angajamentul politic necesar vor fi indiscutabile. În acest context, el a subliniat că atât actualul ambasador al SUA Giorgos Tsounis, cât și echipa sa din Atena, precum și propria echipă din Washington s-au concentrat asupra modului în care pot contribui la promovarea acestui proiect.

La începutul anului, Ion Sterian, șeful Transgaz, spunea: “Acest coridor va aduce prestigiu României și securitate energetică pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, dar și pentru centrul Europei. Transgaz este un susținător constant și puternic al Coridorului Vertical, acționând permanent prin respectarea angajamentelor asumate și prin dezvoltarea unui dialog constructiv și a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceștia îl pot aduce în creșterea și consolidarea securității energetice a țărilor respective, a regiunii și a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor țări și a capacităților de interconectare poate contribui la transformarea regiunii și continentului din perspectiva securității aprovizionării cu gaze și să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”.

Activarea completă a Coridorului Vertical, prin modernizarea corespunzătoare a rețelelor din țările menționate mai sus, va permite transportul gazelor dinspre sud spre nord și viceversa, prin intermediul sistemelor europene de transport de gaze naturale și GNL, valorificând capacitățile sporite ale FSRU-urilor noi și în curs de dezvoltare din zonă. Acest potențial poate fi extins și mai mult prin utilizarea infrastructurilor menționate pentru gazele regenerabile și hidrogen.

viewscnt
Afla mai multe despre
jeffrey pyatt
alexandroupolis
gaze