Germania menține decizia de închidere a ultimelor centrale nucleare în plină criză energetică. Cresc tensiunile franco-germane, inclusiv pe tema gazelor

Germania menține decizia de închidere a ultimelor centrale nucleare în plină criză energetică. Cresc tensiunile franco-germane, inclusiv pe tema gazelor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 sep 2022

Guvernul german își menține decizia adoptată în 2011 de a renunța la energia nucleară începând cu 1 ianuarie 2023, închizând ultimele 3 centrale rămase, în pofida crizei energetice din Uniunea Europeană. 2 dintre cele 3 centrale nucleare, situate în Bavaria și Baden-Württemberg, vor rămâne în rezervă până în luna aprilie a anului viitor, însă nu vor fi făcute operaționale decât dacă disparitatea între producția de energie electrică dintre nordul și sudul Germaniei va deveni prea mare pentru ca rețeaua națională să o poată gestiona. În prezent, producția de energie nucleară reprezintă aproximativ 5-7% din totalul energiei generate în Germania.

“Avem un nivel foarte ridicat de securitate a aprovizionării. Avem suficientă energie în și pentru Germania”, a declarat Robert Habeck, vice-cancelar și ministru al economiei și al acțiunii climatice, citat de Euractiv. Habeck este membru al celui de-al doilea partid ca mărime din coaliția de guvernare, cel ecologist, iar mișcarea antinucleară este una dintrecele care au stat la baza înființării partidului.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum vrea UE să plafoneze prețul angro al gazului - Variantă cu zone roșii și verzi. Implicațiile pentru România CITEȘTE ȘI Cum vrea UE să plafoneze prețul angro al gazului - Variantă cu zone roșii și verzi. Implicațiile pentru România

În iulie, operatorilor germani de rețele de transport li s-a cerut să efectueze un „test de stres” pentru a evalua stabilitatea sistemului pentru iarna viitoare.

Seceta din această vară și impactul acesteia asupra producției de energie hidro, reviziile mai multor reactoare nucleare din Franța și situația tensionată de pe piețele energetice după atacul Rusiei asupra Ucrainei au fost toate citate ca factori de risc.

În pofida acestor factori de risc, Berlinul a decis să-și mențină decizia din 2011 de a renunța la energia nucleară la sfârșitul anului 2022. Decizia nu este definitivă, fiind necesară votarea ei în Parlamentul german, însă Euractiv consideră că este puțin probabilă o modificare semnificativă a rezultatului în urma votului. Nici principalul partid de guvernământ, cel social-democrat, nu privește cu ochi buni energia nucleară.

“Suntem o țară exportatoare de energie electrică”, a motivat Habeck decizia, prezicând că, în cel mai rău caz, operatorii rețelelor de transport recomandă închiderea consumatorilor industriali la scară largă sau oprirea exporturilor de energie electrică.

Politicienii francezi, care sunt într-o poziție de importator net de energie, au cerut Berlinului să mențină reactoarele nucleare în funcțiune, invocând actuala criză energetică.

Eurobarometru: Europenii, tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor și de problema aprovizionării cu energie. Răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia CITEȘTE ȘI Eurobarometru: Europenii, tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor și de problema aprovizionării cu energie. Răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia

Interesant este însă că, în ceea ce privește gazele, pozițiile celor două state sunt exact inverse.

Germania este importator net și mult mai dependentă de importul de gaz rusesc decât majoritatea statelor UE occidentale.

De aceea, politicienii germani, împreună cu cei spanioli și portughezi, fac presiuni asupra Franței în vederea reluării construirii gazoductului MidCat, care ar urma să transporte gaz din terminalele de gaz natural lichefiat din peninsula iberică în Germania și în statele Europei Centrale, dependente de importurile de gaz rusesc.

Proiect acestui gazoduct, lansat în 2013 sub președinția lui François Hollande cu sprijinul Comisiei Europene, a fost abandonat în 2019 de guvernul francez în urma unor studii de cost și impact.

Ungaria va investi 16 miliarde de euro până în 2030 pentru a-și reduce dependența de importurile de gaze CITEȘTE ȘI Ungaria va investi 16 miliarde de euro până în 2030 pentru a-și reduce dependența de importurile de gaze

Acest proiect “nu va rezolva problema europeană a gazului. Este o temă factual falsă, însă sunt dispus să-mi ascult colegii, să-mi ofere alte fapte care să mă convingă de contrariu”, a afirmat în această săptămână președintele francez Emmanuel Macron.

viewscnt
Afla mai multe despre
închidere
centrale
reactoare
nucleare
germania
franța
gaze
midcat