Grupul rus Gazprom a anunțat că echipa sa managerială a aprobat un program de investiții în valoare de 1.760 miliarde de ruble (24 miliarde de dolari) pentru 2022, în creștere față de investițiile în valoare de 902 miliarde ruble programate inițial pentru 2021, pentru a finanța noi facilități de producție și rafinare, transmite Reuters.
Gazprom dezvoltă în prezent noi depozite pentru producția de gaze naturale, inclusiv în Peninsula Yamal, care potrivit estimărilor Guvernului de la Moscova ar conține peste o cincime din rezervele mondiale de gaze naturale, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2022, alte proiecte importante care vor fi finanțate de Gazprom sunt conducta Power of Siberia spre China precum și facilități de procesare a gazelor naturale precum și lucrări de mentenanță pentru actuala rețea de gazoducte.
Potrivit Gazprom, anul viitor cheltuielile sale de capital ar urma să se situeze la 1.427 miliarde ruble, iar 253 miliarde de ruble vor fi alocate pentru investițiile financiare pe termen lung și 77 miliarde de ruble pentru achiziționarea de active. De asemenea, împrumuturile companiei sunt estimate la 272,79 miliarde ruble în 2022.
În luna septembrie a acestui an, Gazprom, companie controlată de Kremlin, și-a revizuit în creștere investițiile pentru 2021, până la 1.185 miliarde de ruble, în timp ce cheltuielile de capital au fost majorate la peste 1.000 de miliarde de ruble, de la suma de 864 miliarde ruble aprobată în luna decembrie a anului trecut.
Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.
Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în afara URSS au crescut cu 10,4% în ritm anual, până la 158,8 miliarde metri cubi în primele zece luni ale acestui an, însă cea mai mare creștere procentuală (272,2%) s-a înregistrat în cazul livrărilor spre România, conform datelor publicate anterior de grupul rus.