Gazprom detronează hegemonia Exxon și devine cea mai valoroasă companie energetică. Unde sunt companiile care operează în România

Gazprom detronează hegemonia Exxon și devine cea mai valoroasă companie energetică. Unde sunt companiile care operează în România
scris 29 sep 2017

Gigantul rus Gazprom a detronat hegemonia de 12 ani a americanilor de la Exxon Mobil, devenind, începând cu acest an, cea mai valoroasă, dar și cea mai profitabilă companie energetică la nivel global în Top-ul S&P Global Platts. Ierarhia este marcată de evoluția spectaculoasă a companiilor de utilități și a celor de transport de gaze naturale.

Atât Gazprom, cât și Exxon operează în România. Rușii au 18 stații de comercializare a carburanților prin Gazprom Petrol Stations, parte aNIS Gazprom Neft, al cărei principală acționară este Gazprom Neft, deținută de Gazprom. Ruși mai exploatează și o serie de perimetre în partea de Vest a țării.

Urmărește-ne și pe Google News

Exxon Mobil deține, alături de cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, compania americană fiind și operator al concesiunii. Cele două companii încă nu au luat o decizie în ceea ce privește exploatarea comercială a gazului din perimetrul Neptun Deep. După ce a dominat Top-ul 12 ani, Exxon Mobil a coborât nu mai puțin de 8 poziții în clasamentul S&P Global Platts, de pe primul loc pe locul al 8-lea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Gazprom detronează hegemonia Exxon și devine cea mai valoroasă companie energetică. Unde sunt companiile care operează în România

OMV, principalul acționar al OMV Petrom, se situează pe locul 171 în Top-ul celor mai valoroase 250 de companii monitorizate de S&P Global Platts.

Pe locul al doilea în ceea ce privește valoarea de piață se situează o altă companie care activează în România, E.ON SE, care a reușit performanța de a urca nu mai puțin de 112 poziții față de anul trecut, când s-a situat pe locul 114. De altfel, companiile de utilități, care beneficiază de un monopol natural din partea guvernelor în majoritatea zonelor globului, au fost cele care au avansat cel mai mult în Top-ul pe 2017 S&P Global Platts. Spre deosebire de companiile de petrol și gaze, care au stat la mâna evoluției prețurilor globale la mărfuri, companiile de utilități par a fi reușit să convingă agențiile de reglementare din statele în care activează nu numai să le permită conservarea business-urilor, dar să le și stimuleze.

Dintre cele mai importante companii prezente și pe piața românească, KazMunaiGas Exploration Production se clasează pe poziția 169, CEZ pe poziția a 97-a, iar Enel S.A. pe locul 24 în topul celor mai valoroase 250 companii la nivel global. Un alt gigant prezent pe piața autohtonă, Lukoil, ocupăm poziția a 6-a în clasamentul general.

În timp ce Exxon și ceilalți mari giganți petrolieri au suferit de pe urma scăderii considerabile a prețului petrolului din ultimii doi ani, Gazprom a obținut venituri relativ stabile din explorarea și producția de gaz natural, dar a depășit așteptările în ceea ce privește veniturile din transportul și depozitarea gazelor.

Potrivit S&P Global Platts, operatorii de gazoducte au performat în Top-ul care cuprinde cele mai importante 250 de companii din domeniul energetic.

Gazprom detronează hegemonia Exxon și devine cea mai valoroasă companie energetică. Unde sunt companiile care operează în România

Top-ul profitabilității, ca și cel al valorii de piață, este dominat tot de Gazprom, care a obținut anul trecut un profit de 16,6 miliarde de dolari. Pe locul al doilea se situează EXXON Mobil, cu 7,8 miliarde de dolari. Total SA și E.ON, care au activități și în România se clasează pe pozițiile 5 și 6, cu profituri puțin mai mari de 6 miliarde de dolari.

Lukoil a raportat un profit pe anul trecut de 3,6 miliarde de dolari, în timp ce ENEL SpA - unul de 4,5 miliarde de dolari. CEZ a înregistrat un profit de 611 milioane de dolari, iar KazMunaiGaz, unul de 420 milioane de dolari. OMV, principalul acționar OMV Petrom, a avut o pierdere de 455 milioane de dolari.

În realizarea topului celor mai valoroase 250 companii energetice S&P Global Platts sunt luați în calcul mai mulți indicatori, printre care valoarea activelor, cea a veniturilor, profitul și rentabilitatea capitalului investit.

viewscnt
Afla mai multe despre
top
companii eneretice
profit
gazprom
exxon
omv
e.on
enel
cez