Gazoductul submarin Balticconnector, care leagă Finlanda și Estonia, prin Marea Baltică, a fost repus în funcțiune, după șase luni în care a fost închis ca urmare a unei avarii a cărei cauză nu a fost încă clarificată, a anunțat operatorul finlandez de gaze, Gasgrid, relatează agenția EFE.
Conform unui comunicat al Gasgrid, fluxul de gaze între cele două țări este normal și se estimează ca în prima zi de la deschidere să fie transportată o cantitate de gaze de 60 GWh, echivalentul a 70% din capacitatea maximă zilnică, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși operatorul nu a dezvăluit costul reparațiilor, televiziunea finlandeză YLE spune că se apropie de 40 milioane euro, conform surselor proprii.
Gazoductul Balticconnector, inaugurat în 2020, a suferit o avarie pe 8 octombrie, care a determinat oprirea fluxului de gaze între Finlanda și Estonia, după ce a fost detectată o scădere bruscă a presiunii.
După câteva zile, autoritățile finlandeze au găsit punctul exact al scăpărilor de gaze și au constatat că se datorează unei fisuri a conductei, motiv pentru care au suspectat că este vorba despre un sabotaj similar celui suferit cu un an înainte de gazoductul Nord Stream.
În urma realizării unei expertize cu echipamente submarine, autoritățile au fotografiat niște urme foarte vizibile pe fundul mării și au găsit o ancoră de mari dimensiuni avariată, drept pentru care au exclus varianta unei explozii.
Biroul Național de Investigații din Finlanda (KRP) a concluzionat că cel mai probabil avaria a fost provocată de ancora navei chinezești New Polar Bear, deși încă nu s-a putut determina dacă a fost un accident sau un sabotaj, mai scrie EFE.
Respectiva navă, care naviga sub pavilion al Hong Kong, se afla în apropierea gazoductului în momentul în care s-a produs fisura și a acostat ulterior în portul rus Sankt Petersburg fără ancoră.
Autoritățile naționale din Finlanda și Estonia au menținut tot timpul o strânsă cooperare în vederea clarificării a ceea ce s-a întâmplat și au cerut, de asemenea, colaborarea Guvernului chinez, însă până în prezent nu s-a înregistrat niciun avans în anchetă.