Gradul ridicat de depozitare pentru această perioadă a anului, dar și scăderea considerabilă a consumului, atât în UE, cât și în România, au făcut ca prețul gazului cu livrare în ziua următoare să coboare joi pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) sub prețul la care sunt obligați să vândă furnizorii pentru acoperirea consumului clienților casnici, de 150 de lei/MWh, pentru prima dată în ultimele 22 de luni.
Cu alte cuvinte, furnizorii au achiziționat joi gaze de pe piața liberă la un preț mai redus decât cel reglementat la care le alocă Guvernul gazele din producția internă. Dacă tendința continuă, păstrarea prețului reglementat va fi în defavoarea consumatorilor casnici finali, dar și a furnizorilor.
Joi, o cantitate de 22 GWh cu livrare în ziua de vineri a fost tranzacționată la un preț mediu de 149,47 lei/MWh. Volumul tranzacționat este echivalent cu aproximativ 9% din producția curentă zilnică a României, care în prezent este, potrivit datelor Transgaz, de 240-245 GWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
32 MWh s-au comercializat la prețul minim al zilei, de 141 lei/MWh, nivel nemaiînregistrat de pe 2 iulie 2021.
Ultima dată când s-a putut cumpăra gaz pe piețele spot din România la un preț mediu zilnic inferior celui de 150 lei/MWh a fost pe 8 iulie 2021, când o cantitate de 2,5 GWh a fost achiziționată la un preț mediu de 148 lei/MWh.
În pofida scăderii volumelor de gaze rusești importate, ca urmare a sancțiunilor oficiale și neoficiale impuse companiilor rusești, Uniunea Europeană (UE) a încheiat sezonul de iarnă cu un nivel record de gaze înmagazinate, de 60,4 miliarde metri cubi sau 625 TWh. În cazul României, volumul de gaz rămas în depozite la finalul iernii a fost de 13,7 TWh sau 41,7% din capacitatea totală de înmagazinare, cel de-al doilea nivel din istorie. Singurul an în care România a ieșit din iarnă cu un volum mai mare de gaze depozitate a fost 2020.
Romania a atins încă de pe13 mai un nivel de înmagazinare gaze de peste 50% din capacitatea totală, cu mai mult de 2 luni înainte de data la care a realizat acest lucru anul trecut, relevă datele analizate de Profit.ro. În 2022, gradul de umplere a depozitelor a depășit pragul de 50% de-abia pe 16 iulie.
Pe 24 mai, în depozitele din România arau înmagazinați 18,46 TWh, reprezentând 54,5% din capacitatea totală.
Prețul gazelor cu livrare în luna următoare a atins cel mai redus nivel al ultimelor 20 de luni încă de la începutul lunii mai în pofida reducerii producției curente cu 15%, în urma intrării în revizie a mai multor perimetre operate de principalii producători de gaze autohtoni, Romgaz și OMV Petrom.
Scăderea consumului, dublată de o majorare a producției comparativ cu cea de anul trecut, a condus la un excedent de gaz pe piața internă, ceea ce a făcut ca în luna ianuarie, lună de iarnă, de exemplu, România să fie în premieră exportator net de gaze.
Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV, că există posibilitatea reducerii prețului reglementat al gazelor pentru populație.
CITEȘTE ȘI Ungaria a obținut acordul UE pentru a modifica contractul cu rușii pentru extinderea centralei nucleare de la Paks″Pentru că, anul trecut, prețul gazului natural pe piețele externe era foarte mare, s-a luat în calcul un coș de gaze (inclusiv din import, la stabilirea plafonului – n.r.) și de aceea s-a pus acest tarif maxim de 31 bani/kWh. Dacă tot gazul din producția internă ar acoperi consumul casnic, și aici o să vedem, ANRE-ul face aceste verificări în perioada următoare, atunci evident că prețul pentru populație ar trebui să fie mai mic, pentru că dacă gazele intră (la furnizori – n.r.) cu 150 lei/MWh, se duce undeva până în 25 de bani prețul kWh de gaz″, a explicat Virgil Popescu.
Între timp însă, chiar și prețul de pe piața angro (BRM) a gazelor (din producție internă și import) a coborât sub cel reglementat de 150 lei/MWh la care guvernul obligă producătorii interni să vândă gaze furnizorilor pentru alimentarea clienților casnici.