Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reluat sâmbătă acuzația potrivit căreia poluarea care a afectat Bucureștiul în weekendul trecut a fost cauzată de CET Grozăvești și CET Progresu din cadrul producătorului de energie termică ELCEN, din subordinea Ministerului Economiei, care ar fi ars păcură drept combustibil, scrie Agerpres.
"În ceea ce privește poluarea din 1 spre 2 martie am afirmat public joi că domnul ministru (al Mediului - n.r.) a primit raportul scris de la Garda de Mediu miercuri și minte în sensul ascunderii unor informații vitale pentru noi toți. De ce nu face public domnul ministru acest raport? (...) Pe cine protejează domnul ministru Alexa (Costel Alexe - n.r.) vă spun eu: îl protejează pe colegul său de partid, de la PNL, pe domnul ministru Virgil Popescu, pentru că imensa poluare de duminică spre luni, poluare mult peste nivelul de poluare obișnuită, cauzată de trafic, acei nori, acele pulberi în suspensii, acel dezastru economic de duminică spre luni, 1 spre 2, a fost cauzat de CET Grozăvești. Am toate informațiile, sunt foarte responsabilă, am toate documentele și toate dovezile, dar i-am lăsat posibilitatea domnului ministru să iasă el basma curată și să recunoască public faptul că din cauza nemodernizării, din cauza lipsei de retehnologizare a CET-urilor din București s-a ajuns la acest dezastru. Cetățenii trebuie să știe că CET-urile din București, toate, dar în special Progresul și Grozăvești, au ars foarte multă păcură. Păcura este intens poluantă. Păcura se folosește în timpul iernii, când sunt temperaturi cu minus, minus 10, minus 15 grade, minus 20 de grade. Au vrut să scape de ea", a susținut Gabriela Firea, într-o intervenție telefonică la Antena 3, citată de Agerpres.
Edilul Capitalei a afirmat că are dovezi că "poluarea imensă a fost de la faptul că s-a ars foarte multă păcură în toate CET-urile din București, în special Grozăvești și Progresul, cel care a poluat cel mai mult și a dat peste cap calitatea aerului din București fiind CET Grozăvești".
CITEȘTE ȘI Coronavirus: Pacienții internați la Timișoara și Craiova nu au simptome, cei de la Cluj și Iași au o stare ameliorată față de momentul internării, fără febrăFirea a făcut acuzații similare săptămâna trecută, infirmate atunci de reprezentanții ELCEN.
”În conformitate cu programul investițional cuprins în planul de reorganizare, Elcen desfășoară deja lucrări de modernizare a instalațiilor de ardere pentru conformare la normele de mediu europene. Toate instalațiile de ardere deținute de Elcen sunt dotate cu sisteme de monitorizare continuă a emisiilor de poluanți (SO2, NOx, pulberi și CO) care sunt în funcțiune on line si urmărite de personal specializat”, se arăta într-un comunicat al companiei.
Compania a prezentat totodată situația funcționării instalațiilor de ardere în intervalul 27 februarie-2 martie 2020. În intervalul menționat, nu s-a utilizat păcură la CET Progresu, preciza ELCEN. ”În CET Grozăvești, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-păcură. Păcura a fost utilizată în această centrală în cantități nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind în medie de 1,2% în această perioadă”, spuneau reprezentanții Elcen.
CITEȘTE ȘI El Al, cea mai mare companie aeriană din Israel, a anulat toate zborurile către China, Hong Kong, Thailanda și ItaliaAceștia subliniau că un consum de păcură de 1,2% nu poate influența o creștere semnificativă a emisiilor de poluanți în atmosferă și, în consecință, nu afectează siguranța și sănătatea populației.
”Cu atât mai mult, nu poate contribui la depășiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în București. Ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalațiilor de ardere în vederea reducerii concentrațiilor de emisii de NOx de la valoarea actuală de 300 mg/Nmc la 60 mg/Nmc, acest combustibil nu va mai fi utilizat în cadrul centralei începând cu anul viitor”, adăugau ei.
Compania mai arăta că păcura ca și combustibil alternativ a fost utilizată ocazional și în anii anteriori, atunci când condițiile meteo au impus folosirea unor cantități mai mari decât cele folosite în acest sezon, și în nicio situație nu s-au înregistrat valori semnificative ale emisiilor de poluanți, iar consumul nu a înregistrat depășiri ale limitelor de poluare.