Gabriel Comănescu își "repatriază" din Luxemburg șantierul de la Agigea

Gabriel Comănescu își "repatriază" din Luxemburg șantierul de la Agigea
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 mai 2016

GSP Shipyard, șantierul de la Agigea specializat în lucrări de construcții pentru industria petrolieră și energetică, este controlat în prezent de omul de afaceri Gabriel Comănescu prin intermediul companiei Grup Servicii Petroliere SA, înregistrată în România, firma GSP Holding din Luxemburg ieșind din acționariatul șantierului.

Astfel, într-o AGA GSP Shipyard SRL din prima parte a lunii trecute, s-a decis ca asociatul principal, firma luxemburgheză GSP Holding, să-și cesioneze întreaga deținere, reprezentând 99,94% din părțile sociale ale șantierului, către compania românească Grup Servicii Petroliere SA.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit hotărârii AGA, cesiunea s-a făcut la valoarea nominală de 10 lei bucata a celor 1.600.100 părți sociale, respectiv pentru suma de 16,001 milioane lei.

Grupul american MetLife desființează subsidiara din România și va continua să vândă polițe prin doi asigurători din Irlanda CITEȘTE ȘI Grupul american MetLife desființează subsidiara din România și va continua să vândă polițe prin doi asigurători din Irlanda

"În urma cesiunii, GSP Holding pierde calitatea de asociat al societății și renunță, în mod expres și irevocabil, la orice pretenții decurgând din calitatea sa de asociat, asupra patrimoniului societății", se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, Grup Servicii Petroliere SA, care deține acum 99,94% din părțile sociale ale GSP Shipyard, este controlată în proporție de 79,6% din capital de aceeași GSP Holding din Luxemburg.

Noua structură a acționariatului GSP Shipyard a fost deja înregistrată la Registrul Comerțului.

Șefa FGA, despre falimentul Astra: Trebuie să fim pregătiți oricând să mergem în instanță CITEȘTE ȘI Șefa FGA, despre falimentul Astra: Trebuie să fim pregătiți oricând să mergem în instanță

GSP Shipyard execută lucrări de construcții metalice pentru industria petrolieră, atât pentru operațiuni onshore, cât și offshore, lucrări de construcții, reparații și mentenanță de nave, precum și lucrări de construcții pentru industria energiei eoliene. Șantierul se ocupă inclusiv de mentenanța și upgradarea platformelor maritime de foraj ale Grup Servicii Petroliere.

Potrivit ultimelor date disponibile ale Ministerului Finanțelor Publice, în 2014, GSP Shipyard a obținut un profit net de 9,28 milioane lei, la o cifră de afaceri de 181,46 milioane lei, cu un număr mediu de 237 de salariați.

Noua companie-mamă a șantierului, Grup Servicii Petroliere SA, a obținut în 2014 un profit net de 151,78 milioane lei, în scădere cu aproape 7% față de 2013, și o cifră de afaceri de 1,273 miliarde lei, cu 24,5% mai mare comparativ cu anul anterior.

Auchan: Nu avem datorii la bugetul de stat, suma este amenda primită de Real de la Consiliul Concurenței CITEȘTE ȘI Auchan: Nu avem datorii la bugetul de stat, suma este amenda primită de Real de la Consiliul Concurenței

În vara anului trecut, Gabriel Comănescu a preluat integral drepturile aferente concesiunii perimetrelor offshore de hidrocarburi din Marea Neagră Muridava și Cobălcescu Est, achiziționând operațiunile din România ale companiei irlndeze Petroceltic, care anterior deținea 70% din drepturile asupra celor 2 perimetre, prin firmele Petromar Resources BV și Petromar Resources SA.

În ianuarie, cele două firme menționate au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 2 ani, de la 4 ani și jumătate la 6 ani și jumătate, a primei faze a perioadei de explorare a perimetrelor, iar ANRM a aprobat solicitarea.

Unul dintre motivele solicitării de prelungire este acela că platforma de foraj GSP Prometeu, aparținând tot lui Comănescu, prin Grup Servicii Petroliere, singurul contractor de foraj în ape de mică adâncime din Marea Neagră, are nevoie de modernizare pentru a opera în deplină siguranță.

viewscnt
Afla mai multe despre
grup servicii petroliere
gabriel comanescu
santier agigea
gsp shipyard
perimetre hidrocarburi offshore