Furnizorilor de energie electrică și gaze naturale le va fi interzis să afișeze oferte-tip concurențiale de furnizare care să prevadă prețuri mai mari decât plafoanele impuse prin lege, potrivit amendamentelor la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 119/2022 votate astăzi în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și analizate de Profit.ro.
″Pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, prețul din ofertele-tip pentru clienții prevăzuți la alin. (1) și/sau (2) (beneficiarii de plafoane – n.r.), elaborate și publicate de către furnizorii de energie electrică/gaze naturale, nu poate depăși valoarea prețului final facturat prevăzut la alin. (1) și/sau (2) (prețurile plafonate la energie și gaze – n.r.)″, stipulează una dintre modificările introduse în ordonanță la comisii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea energiei prevede că furnizorii sunt obligați să prezinte și să transmită ANRE oferte-tip pentru clienții casnici și microîntreprinderi.
În comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există și oferte-tip concurențiale de furnizare de energie electrică cu preț final mai mare de 10 lei/MWh, recordul fiind de 16,45 lei/kWh. Cel mai mare plafon de preț la electricitate prevăzut de legislație este de 1,3 lei/kWh.
La gaze, sunt afișate și oferte-tip cu prețuri de peste 5 lei/kWh, plafoanele legale fiind de 0,31 lei/kWh pentru casnici și de 0,37 lei/kWh pentru noncasnici.
″Furnizorii de energie electrică/gaze naturale au obligația să defalce prețul pentru clientul final din ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, elaborate și publicate de către aceștia, pe următoarele componente: a) prețul energiei electrice/gazelor naturale, care include componenta de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale (inclusiv tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice/gazelor în rețea/sistem, costul de înmagazinare, după caz, și componenta de furnizare); b) componenta de rețea/sistem stabilită pe baza tarifelor reglementate pentru serviciile de rețea/sistem (distribuție, transport); c) taxe, impozite, contribuții stabilite conform dispozițiilor legale în vigoare″, mai prevede modificarea legislativă aprobată în comisiile Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI Perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile, redusă drasticChiar dacă au încheiat contracte de furnizare la prețurile din aceste oferte-tip, clienții plătesc efectiv prețurile finale plafonate prevăzute de legislația în vigoare, cu excepția cazurilor în care prețurile contractuale sunt mai mici decât cele plafonate. În piață există o singură ofertă concurențială de furnizare de electricitate cu preț situat sub plafon, cea a companiei de stat Hidroelectrica. La gaze nu există nici o astfel de ofertă.
Prețurile afișate în ofertele-tip nu influențează nici nivelul rambursărilor pe care furnizorii la primesc de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenței dintre costurile efective de achiziție a energiei și gazelor din piața angro și cât din aceste costuri li se permite prin lege să factureze clienților finali ce beneficiază de prețuri plafonate.