Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, la Prima TV, că prețurile finale pentru români la energie nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au fost în acest an, precizând că nimeni nu va plăti în țara noastră mai mult de 1,3 lei pentru energia electrică.
Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, ce trebuie să știe românii despre facturile lor la energie din această iarnă.
“Prețurile finale pentru români nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au suferit ordonanțele de la începutul anului până acum. Au fost patru ordonanțe de urgență, cu modificări în Parlament. Evident, Parlamentul și-a pus și el amprenta asupra acestor ordonanțe, dar prețurile sunt foarte clare. Avem trei tranșe de consum: până în 100 de kilowați, vorbim de acel tarif social de 68 de bani, între 100 și 300 de kilowați, primii 255 de kilowați sunt 80 de bani, următorii până în 300 de kilowați vor fi, cu modificările în Parlament pe care le vom face, 1,3 lei. S-a luat această decizie în coaliție. Peste 300 de kilowați, toată cantitatea, 1,3 lei. Modificarea pe care o vom face în Parlament va fi că înlocuim prețul din contract cu 1,3 lei. Practic nimeni nu va plăti mai mult în România de 1,3 lei”, a afirmat ministrul Energiei.
El a precizat că oferta Hidroeletrica este sub tariful de 80 de bani.
“Dacă vă aduceți aminte, Ordonanța 118 pentru clienții casnici statua că nimeni în România nu plătea mai mult de un leu. Asta a fost prima ordonanță dată de Guvernul PNL condus de Cîțu în octombrie 2021. Ne-am întors la un plafon maximal. Nimeni în România în momentul de față, nici companiile, deci acest plafon va fi la fel și pentru companii. 1,3 lei va fi plafonul maximal pentru companii. În plus, există o ofertă în piață în continuare și va exista o ofertă în piață din ce știu eu, pentru români, pentru casnici, indiferent de cât consumă, să fie chiar sub tariful de 0,80. Este oferta companiei de stat Hidroelectrica. Cred că este o pagină de web, dacă nu mă înșel, client.hidroelectrica.ro și acolo vă încărcați toate datele, inclusiv uploadați în sistem buletinul de identitate, cu dovada spațiului și automat în câteva minute aveți și contractul semnat primit pe e-mail. Eu sunt client Hidroelectrica în Turnu-Severin. Plătesc pe kilowatt 72 de bani. În Turnu Severin, fiind distribuția un pic mai scumpă, este prețul mai mare decât în București, cu cât ar vinde în București Hidroelectrica. Contează foarte mult de zonele de distribuție, pentru că tariful de distribuție este diferit în funcție de fiecare distribuitor în parte”, a explicat ministrul Energiei.
CITEȘTE ȘI Virgil Popescu, despre voucherele pentru energie: E vorba de a se da un ajutor pentru iarna aceasta și un ajutor pentru iarna viitoare. Nu am ajuns încă cu un act normativ în GuvernEl a explicat și care va fi tariful achitat de către IMM-uri.
“Pentru industrie, vorbim de întreprinderile mici și mijlocii și vorbim de un leu pentru 85% din consum. De ce 85%? Ca să stimulăm, să avem o reducere de consum și pentru restul de 15%, după modificările în Parlament, prețul va fi 1,30 lei. Instituțiile publice, la fel, primăriile, la fel, spitalele, la fel. practic, pe aceste tarife vor intra majoritatea instituțiilor publice și vor intra IMM-urile. În afara acestora, pe modificările în Parlament, vorbim de companiile de utilități publice, aeroporturi, instituțiile subordonate autorităților publice locale, indiferent de forma de organizare și mai avem tariful de 1, 30 pentru marea industrie. Acestea vor fi tarifele de după modificările care vor fi luate în Parlament, probabil cu promulgare cu tot de la 1 ianuarie 2023”, a mai subliniat Virgil Popescu.
Întrebat dacă prin această plafonare România nu riscă o penurie la energie, așa cum s-a întâmplat cu lemnele de foc, ministrul Energiei a răspuns: “Nu, nu are absolut nicio legătură. Plafonarea nu este la un preț și furnizorul nu este despăgubit. Deci furnizorul, chiar dacă vinde de la un moment dat sub costuri, el este despăgubit din altă sursă, de la bugetul statului, dintr-un mecanism pe care l-am creat, Fondul de Tranziție Energetică. După ce l-am creat noi, l-au creat colegii greci, a apărut și în regulamentul european în 6 octombrie. Se creează un fond printr-o contribuție a tuturor producătorilor, traderilor, furnizorilor și de acolo sunt despăgubiți cei care vând sub cost”.
CITEȘTE ȘI Centralele de apartament - incluse în Programul Rabla pentru electrocasniceVirgil Popescu a mai fost întrebat care a fost contribuția PSD și care a fost cea a PNL pe ordonanța de energie.
“V-am făcut o explicație un pic a procesului legislativ. Prima ordonanță 118 cu acele prețuri. Următoarea ordonanță 27…Prima a fost a Guvernului PNL cu USR, a fost eminamente PNL, a doua a fost PNL plus PSD, a treia a PNL plus PSD și aceasta este tot PNL plus PSD. Eu nu am ieșit public să spun că premierul mi-a spus să gândim o modalitate, o nouă schemă cu privire la prețurile la energie. Mi-a spus acest lucru. Noi am făcut-o, am discutat-o, a ieșit o variantă mixtă, evident, cum este într-o coaliție care zic că este o variantă foarte bună. Dacă mai există anumite dubii vizavi de asigurări, discutăm cu DG Competition, Comisia Europeană, dacă sunt lucruri de îndreptat, le vom îndrepta. Deci nu este absolut nicio problemă. Am văzut inclusiv colegi din media ai dumneavoastră, care au întrebat Comisia Europeană, au spus că o să se uite, nu s-a pronunțat Comisia. Singurul lucru pe care l-au spus a fost ca să nu se vândă sub costul la producător. Or, acest lucru nu se întâmplă. Nu vorbim de costuri. Este o diferență foarte mare între toxica ordonanță 114 de pe vremea lui Dragnea, acolo unde producătorii practic vindeau la un preț foarte, foarte mic și se transfera profitul la furnizori. Cu această ordonanță, unde producătorilor, prin acest preț de 450 de lei pe care îl obțin, li se asigură un profit suficient și suficient de mare să își poată continua investițiile”, a mai transmis Virgil Popescu.