Controversatul om de afaceri Frank Timiș, ale cărui principale afaceri din domeniul mineritului sunt în colaps, a fost dezvăluit drept cel mai mare acționar al primei companii specializate în minerit criptomonede listată pe segmentul principal al Bursei de la Londra. Noua sa direcție de business a fost făcută public într-un scandal în care Timiș cere demisia fondatorilor companiei.
Argo Blockchain este vedeta bursei londoneze, după ce a atras 25 milioane de lire la listarea sa din vara anului trecut, în contextul în care era o firmă cu mai puțin de 1 an vechime. Acum, date analizate de Profit.ro relevă că acționarii companiei au fost anunțați că o firmă controlată indirect de Frank Timiș cere demisia președintelui executiv Jonathan Bixbay și a directorului executiv Mike Edwards, o pereche de antreprenori în serie din Canada care au pus bazele Argo Blockchain, și a tuturor directorilor din Consiliul de Administrație.
Până la acest scandal nu se cunoștea faptul că First Investments, care deține aproape 14% din Argo Blockchain – ceea ce îl face cel mai mare acționar, este o firmă a lui Frank Timiș.
Într-un document analizat de Profit.ro, acționarii sunt sfătuiți să voteze împotriva rezoluției înaintate de compania omului de afaceri român.
„Domnul Timiș a precizat în discuțiile cu reprezentanții consiliului că nu crede că strategia actuală urmărită de consiliul de administrație va avea ca rezultat un câștig satisfăcător pentru acționari. Totuși, domnul Timiș nu a făcut propuneri alternative pentru conducerea societății și nu a nominalizat un alt director“, se arată în document.
Atacul lui Timiș vine într-un moment în care valoarea de piață a Argo a scăzut de la 47 milioane de lire, cât era în momentul listării, semnificativ sub rezervele de cash ale firmei, care sunt de 15 milioane de lire. Valoarea celei mai populare criptomonede, Bitcoin, a scăzut de la aproape 20.000 de dolari, cât era la sfârșitul anului 2017, la circa 5.000 de dolari, ceea ce a contribuit la o prăbușire cu circa 80% a acțiunilor Argo.
Evoluția acțiunilor Argo
„În pofida recesiunii industriei, mai grave decât se aștepta, consiliul de administrație crede cu tărie că piața criptomonedelor continuă să aibă caracteristici profitabile pe termen scurt și va deveni o clasă majoră de active pe termen lung. Această clasă de active va avea nevoie de o industrie criptominieră fiabilă și profesionistă pentru a o susține, pe măsură ce va fi acceptată pe scară largă. Aceasta este strategia și propunerea de investiții pe care acționarii au susținut-o și au sprijinit-o cu capital substanțial cu doar opt luni în urmă“, se mai precizează în document.
Presa londoneză a speculat faptul că Frank Timiș vrea să retragă Argo din afacerea cu monede virtuale și să o folosească drept paravan pentru o revenire pe Bursa de la Londra. CITEȘTE ȘI Reforma copyright a depășit și ultimul obstacol: statele UE au votat în favoarea Directivei care schimbă regulile în online
Afacerile lui Frank Timiș traversează o perioadă dificilă. În primăvara anului trecut, autoritățile statului african Burkina Faso au amenințat că vor rupe angajamentul semnat cu o divizie a Timis Mining Corp., ce viza exploatarea unui depozit de mangan evaluat la un miliard de dolari. Trei companii care fac parte din Pan African Minerals Group, controlat tot de Timiș, au cerut despăgubiri în valoare de 385 milioane de dolari statului Burkina Faso pe care îl acuză că a blocat dezvoltarea minei.
Una dintre cele mai importante firme gestionate de omul de afaceri român a fost African Minerals. În urmă cu șapte ani, African Minerals era cea mai mare companie listată pe piața alternativă a Bursei de la Londra, cu o capitalizare de peste două miliarde de lire, însă în 2015 a intrat în insolvență, incapabilă să facă față prăbușirii prețurilor la minereul de fier și focarului de Ebola din vestul Africii.
Vara trecută, Frank Timiș a cheltuit 5,5 milioane de dolari pentru achiziția unei case în localitatea australiană Perth, locul în care s-a refugiat în anii `80 când a plecat din România. Proprietatea, cumpărată de Timiș alături de soția sa, Carmen, este amplasată în suburbia City Beach a Perth-ului, în vestul Australiei, cu ieșire la Oceanul Indian.
În 2012, Frank Timiș a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.