Ministrul Energiei: Noi vești pentru Tarnița – Lăpuștești. S-a încheiat consultarea de piață, trecem la licitația pentru studiul de fezabilitate

Ministrul Energiei: Noi vești pentru Tarnița – Lăpuștești. S-a încheiat consultarea de piață, trecem la licitația pentru studiul de fezabilitate
scris 25 aug 2023

Sebastian Burduja, ministrul Energiei anunță că s-a încheiat consultarea de piață pentru realizarea obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești și se trece la licitația pentru studiul de fezabilitate.Ministrul preciează că Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești reprezintă un proiect prioritar, atât pentru România și Ministerul Energiei, cât și pentru el, personal, ca ministru.

”Noi vești pentru Tarnița – Lăpuștești. S-a încheiat consultarea de piață, trecem la licitația pentru studiul de fezabilitate. Pentru anunțul lansat pe 1 august de SAPE SA pentru etapa de cercetare de piață, pentru stabilirea valorii estimate, respectiv a prețului estimativ pentru fiecare fază de proiect solicitată, durata de realizare a celor două etape, documentele necesare, identificarea prestatorilor cu experiență, a existat interes internațional. Companii din Coreea de Sud, Spania și Germania și-au exprimat interesul”, spune ministrul Energiei pe Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News
Transelectrica pierde pe bandă rulantă litigiile cu foști șefi dați afară. Compania trebuie să plătească milioane de lei compensații CITEȘTE ȘI Transelectrica pierde pe bandă rulantă litigiile cu foști șefi dați afară. Compania trebuie să plătească milioane de lei compensații
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sebastian Burduja arat că ”au fost depuse 13 oferte neangajante pentru realizarea proiectului Tarnița – Lăpuștești”, scrie News.ro.

”Ele vor fi analizate de SAPE, urmând ca în septembrie să trecem la următoarele etape. În septembrie, SAPE, Ministerul Energiei și Hidroelectrica vor elabora caietul de sarcini privind întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești”, precizează ministrul Energiei.

”Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești reprezintă un proiect prioritar, atât pentru România și Ministerul Energiei, cât și pentru mine, personal, ca ministru. Pentru că vorbim despre un proiect de care România are nevoie. Și despre care vom mai vorbi, cu siguranță, în viitorul foarte apropiat”, menționează Burduja. 

ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale

Ideea datează din regimul Ceaușescu și a fost declarată ca abandonată în urmă cu peste 3 ani de către autorități. Recent, înainte de anunțul privind reluarea sa, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a demarat procedura de dizolvare a fostei companii dedicate proiectului, Hidro Tarnița SA. Aceasta ajunsese să se judece cu proprii angajați, care reclamau salarii neplătite.

Tot recent, mai multe organizații profesionale ale industriei energiei regenerabile au criticat resuscitarea proiectului.

″(…) criticabilă este intenția statului român de a finanța din Fondul de Modernizare  realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, la care a renunțat de mai multe ori în trecut. Contextul curent implică necesitatea sistemelor de stocare flexibile și descentralizate, care să asigure echilibrul și securitatea sistemului energetic, iar Fondul de Modernizare trebuie să susțină proiecte ce servesc tranziției energetice, care se pretează modelului curent de dezvoltare. Tarnița-Lăpuștești este un proiect centralizat, cu o localizare unică, ceea ce îl face vulnerabil la fenomene meteorologice extreme – precum secetă și inundații – care pot compromite funcționarea sau siguranța instalației, iar costurile financiare și temporale sunt foarte mari, ceea ce nu este rentabil din punct de vedere al beneficiilor și nu se aliniază țintelor europene și naționale pentru 2030″, au arătat acestea, într-un comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
tarnita