O firmă înființată indirect în urmă cu 2 ani de către una dintre casele de brokeraj majore de la Bursa de Valori București (BVB) și care a concesionat de la autoritatea locală din Vatra Dornei clădirile vechii centrale în cogenerare pe gaze, de 20 MW, nefuncțională, din municipiul sucevean, ridicată în 2008, cu tot cu terenurile acesteia, este pe cale să facă un pas procedural important spre startul lucrărilor de construire pe amplasament a încă unei unități de producție de energie termică și electrică de acest tip, proiect anunțat în premieră de Profit.ro în februarie.
Dezvoltatorul BRK Cogen SRL a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) autorizație de înființare pentru proiectul centralei termoelectrice în cogenerare Vatra Dornei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investitorii în energie fac de regulă pasul de a solicita o astfel de autorizație după ce și-au stabilit calendarul de demarare a lucrărilor și și-au asigurat finanțarea necesară.
BRK Cogen SRL este controlată integral de BRK Power Energy SRL. Aceasta a fost înființată în 2022 de către de brokerul BRK Financial Group din Cluj-Napoca și de subsidiara sa de administrare de fonduri de investiții SAI Broker, fiecare cu o participație de câte 50%.
Ulterior, în urma unei majorări de capital, de la 500.000 lei la peste 1,66 milioane lei, cele 2 societăți afiliate au rămas cumulat cu o deținere de 50% (BRK Financial Group – 35%, SAI Broker – 15%). Cu această ocazie, în acționariatul companiei au intrat încă 8 investitori.
Cel mai important este Andrei-Octav Moise, care a preluat indirect aproape 33% din capital și a fost numit și administrator al BRK Power Energy SRL. Până anul trecut, Moise a controlat și condus compania de servicii financiare și de plăți Paxum.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ General Motors și Hyundai au creat o nouă alianță autoBRK Cogen a încheiat contract de concesiune pentru clădiri și terenuri pe 15 ani cu municipalitatea Vatra Dornei în urmă cu un an, în februarie 2023.
Proiectul constă în montarea pe amplasament a 2 grupuri generatoare de energie electrică, cu putere instalată de 1,5 MW/grup (în total 3 MW), dotate cu motoare cu ardere internă pe gaz (2x3.520 kWt), și a unor instalații de recuperare a căldurii reziduale din gazele de ardere și de apă pentru prepararea agentului termic.
CITEȘTE ȘI Cum explică CEO-ul eSky concedierile care vor urma în România și Bulgaria într-un mail intern către angajați. Grupul polonez va închide firma din țara noastră, deși recent a preluat Thomas Cook, cea mai veche marcă de turism din lume″Energia termică recuperată va fi livrată ca agent termic în sistemul de încălzire centralizată al municipiului Vatra Dornei″, se menționează în documentația proiectului. Puterea termică totală va fi de peste 7 MW. În prezent, unicul furnizor al sistemului este centrala termică pe rumeguș de 18 MW a Primăriei, dată în folosință în 2004 cu fonduri PHARE, dar care funcționează cu mari pierderi și are nevoie de bani de la bugetul central de stat pentru a putea să meargă în continuare.
Dezvoltatorul noii centrale își propune să vândă energia electrică produsă pe piața serviciilor tehnologice de sistem și de echilibrare, pentru reglaj terțiar rapid, în momente în care electricitatea injectată în sistemul național este deficitară, iar prețurile pe piața de echilibrare sunt avantajoase.
Actuala centrală pe rumeguș din Vatra Dornei. Sursă foto: captură YouTube
Amplasamentul proiectului, aparținând vechii centrale în cogenerare nefuncționale, dispune de toate utilitățile necesare: alimentare cu gaz natural, racord la instalația electrică, racord la rețeaua de termoficare, sisteme de evacuare a gazelor de ardere, sisteme de ventilație etc. Vor fi realizate instalații de interconectare (rețele de incintă) între centrala în cogenerare nouă și instalațiile termice și electrice existente.
″Pe amplasamentul propus pentru realizarea investiției se află două clădiri. În clădirea principală se află instalații termoenergetice de bază (turbine, cazane recuperatoare, echipamente de comutație electrică, instalații de evacuare gaze de ardere, instalații de ventilație și răcire). În cea de-a doua clădire se află instalații de comprimare a gazului natural necesar pentru alimentarea turbinelor. Instalațiile existente sunt în conservare tehnică, deoarece nu se încadrează în normele legale actuale″, se mai precizează în documentul citat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii de la Gülermak sunt gata să înceapă forajul la metroul din Cluj-NapocaValoarea totală a investiției era estimată în primăvara trecută la 8,9 milioane lei. Proiectul BRK Cogen a primit aviz tehnic de racordare (ATR) de la operatorul de distribuție Delgaz Grid în noiembrie 2023.
Potrivit informațiilor proprii, compania mai are în plan, după finalizarea proiectului de la Vatra Dornei, să instaleze încă 2 centrale similare, de 3 și 13 MW, pe amplasamente neprecizate, punerile în funcțiune fiind estimate pentru 2025 și 2026.
Planul centralei noi. Sursă foto: https://brk-pe.ro/
Vechea centrală în cogenerare din Vatra Dornei, care nu a fost pusă niciodată în funcțiune, a fost rezultatul demersului prin care, în anul 2004, Consiliul Județean Suceava, împreună cu 60 de primării din județ, au contractat de la Deutsche Bank un credit în sumă totală de 86,3 milioane euro, transferat ulterior, în 2011, la Erste Bank.
Din această sumă, 27,2 milioane euro au fost destinați construirii a circa 233 de kilometri de conducte de transport de gaze naturale de înaltă presiune, iar din restul s-au făcut centrale în cogenerare și rețele de termoficare în municipiile Rădăuți, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, precum și în orașele Gura Humorului și Siret.
CITEȘTE ȘI Undă verde: PartnerVet, sprijinit de D Craig Holding și de Vetimex Capital, preia mai multe companii active în domeniul veterinarÎn urma demersului, în județ au rămas însă sectoare de conducte disparate inutilizabile, neconectate la sistemul național, motiv pentru care nici centrala în cogenerare din Vatra Dornei, terminată de construit în 2008, nu a putut funcționa vreodată, alimentarea ei cu combustibil fiind imposibilă.
Transgaz a preluat în cele din urmă conductele, dar magistrala-cheie centrală, Pojorâta-Vatra Dornei, nu a fost finalizată decât în vara anului 2022. Ulterior, anul trecut, operatorul de distribuție Nova Power&Gas a construit rețea de profil în municipiu, fapt care permite și eventuala punere în funcțiune a noii unități în cogenerare a BRK Cogen.