Cine poate primi ajutoare de stat PNRR pentru a construi fabrici de panouri solare în România. Surpriză: cel mai ambițios proiect, prezentat și la Guvern, a fost respins

Cine poate primi ajutoare de stat PNRR pentru a construi fabrici de panouri solare în România. Surpriză: cel mai ambițios proiect, prezentat și la Guvern, a fost respins

Sursă foto: https://www.solarpanelproductionline.com/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris vineri, 06:32

Un număr de 3 proiecte de construire de unități de fabricație de panouri fotovoltaice, adică jumătate dintr-un total de 6 depuse, au fost declarate admise de către Ministerul Energiei la finalul etapei de evaluare a solicitărilor de finanțare nerambursabilă UE pentru astfel de investiții, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit datelor instituției.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 64,675 milioane euro, iar ținta acesteia este construirea în România a unei capacități anuale totale de producție de celule și panouri fotovoltaice de cel puțin 200 MW, până la 31 decembrie 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
China susține că este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale de supraveghere CITEȘTE ȘI China susține că este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale de supraveghere
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cele 3 proiecte declarate admise au fost depuse, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluare, de către companiile Heliomit SRL (94 de puncte), KBK Kraft Projekt SRL (89,92) și Carroponte SRL (70,5).

Heliomit, înființată în 2021, vrea să construiască o fabrică de panouri fotovoltaice în intravilanul municipiul vasluian Bârlad, pe un teren cu suprafața de circa 2,8 hectare. Societatea dezvoltatoare este controlată și condusă de Tudor Mihăilă (24 de ani), care este și manager de dezvoltare de business la compania avicolă Rosavis Prod din Roșiești, județul Vaslui, a familiei sale, un business cu cifră de afaceri anuală de peste 30 milioane lei.

Tranzacție: Danezii de la DSV au cumpărat de la Deutsche Bahn divizia Schenker, prezentă și în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Danezii de la DSV au cumpărat de la Deutsche Bahn divizia Schenker, prezentă și în România

Heliomit are și 2 proiecte de construire de parcuri fotovoltaice, tot în Vaslui, la Roșiești (putere instalată de 28 MW) și Zorleni (3 MW).

KBK Kraft Projekt, firmă de construcții din Brașov înființată în 2018, cu rulaj anual de peste 11 milioane lei, deținută de antreprenorii basarabeni cu cetățenie română Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii și Andrei Jelescu, are un proiect de construire a unei hale industriale de asamblare de panouri fotovoltaice în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, cartierul Câmpul Frumos.

Proiectul este gândit pe o suprafață de teren de aproape 1 hectar și își propune o capacitate de producție zilnică de peste 430 de panouri.

O altă firmă de construcții, Carroponte SRL din Galați, cu cifră de afaceri anuală de peste 26 milioane lei, vrea să construiască o linie de producție și reciclare de panouri fotovoltaice în municipiul Brăila. Compania este controlată și condusă de omul de afaceri Marius Petcu.

Nicușor Dan afirmă că premierul l-a invitat la o discuție privind traficul: L-am invitat și eu la unul din zecile de mari șantiere ilegale CITEȘTE ȘI Nicușor Dan afirmă că premierul l-a invitat la o discuție privind traficul: L-am invitat și eu la unul din zecile de mari șantiere ilegale

Cel mai ambițios proiect dintre cele depuse pentru finanțare PNRR, cel al germanilor de la AE Solar, figurează pe lista celor respinse de către Ministerul Energiei. Compania s-a prezentat cu o idee de fabrică de panouri fotovoltaice cu capacitate de producție anuală de 1.000 MW.

În martie anul trecut, reprezentanții AE Solar s-au întâlnit la Guvern cu premierul de atunci, Nicolae Ciucă, și au promis investiții totale de 1 miliard de euro în fabricarea pe plan local de panouri solare. Potrivit Executivului, germanii au transmis atunci că, într-o primă etapă, vor construi și pune în funcțiune o capacitate de producție anuală de 2.000 MW, iar la finalizarea integrării complete a fluxurilor de fabricație în România vor ajunge la 10 GW, o treime din necesarul european.

Celelalte două proiecte respinse au fost depuse de firma Krone Consulting Energy SRL, controlată și condusă de Cătălin Băbescu, respectiv de compania de inginerie Atnom Industries SRL, deținută și administrată de Octavian Mircea Crișan.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutoare de stat pnrr energie
fabrici panouri fotovoltaice românia
subvenții de stat fabrici panouri solare