FOTO Gigantul coreean care închide IMGB a intrat în acționariatul americanilor care vor să vândă României minireactoare nucleare

FOTO Gigantul coreean care închide IMGB a intrat în acționariatul americanilor care vor să vândă României minireactoare nucleare
scris 6 apr 2020

Concernul industrial sud-coreean Doosan, care deține producătorul de echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, Doosan IMGB de pe platforma istorică omonimă din București și vrea să închidă întreprinderea, a finalizat o investiție de peste 40 milioane dolari în startup-ul american NuScale, dezvoltator de minireactoare nucleare modulare pe care vrea să le vândă și către Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.

Procesul de intrare a Doosan Heavy Industries&Construction, compania-mamă a Doosan IMGB SA, în acționariatul NuScale, controlat de gigantul industrial texan Fluor, a fost finalizat pe 22 decembrie 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 30 ianuarie 2020, coreenii oficializau prin hotărâre AGA planul de încetare a activității de producție a IMGB, "în cel mai scurt timp posibil, date fiind constrângerile legate de activitatea curentă și a celor comerciale", și împuterniceau CA-ul să pregătească "planul de închidere/reorganizare" și "să negocieze încetarea contractelor de muncă, fie prin acordul părților/fie prin concediere, în cele mai bune condiții pentru societate și în limitele resurselor financiare disponibile ale societății".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Al nouălea caz de coronavirus din România, un bărbat din Hunedoara CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Al nouălea caz de coronavirus din România, un bărbat din Hunedoara

Doosan Heavy Industries&Construction a investit în total anul trecut, în mai multe etape și având alături companii financiare coreene, circa 44 milioane dolari pentru a prelua o participație la NuScale, cota de capital achiziționată nefiind dezvăluită.

Cei de la Doosan au încheiat și un acord de colaborare de business cu NuScale, în baza cărora coreenii le vor livra americanilor o parte din componentele și echipamentele aferente minireactoarelor nucleare dezvoltate de ei. Coreenii estimează că vor realiza vânzări de cel puțin 1,3 miliarde dolari de pe urma acestei colaborări. NuScale așteaptă certificarea finală a tehnologiei sale de către autoritatea americană de reglementare a industriei nucleare în septembrie anul acesta și estimează că prima sa unitate de producție din SUA va intra în funcțiune în 2026, având deja semnate memorandumuri de înțelegere pentru posibile colaborări viitoare și în alte țări ale lumii, printre care Canada, Marea Britanie și România.

Rezultatele financiare ale grupului Doosan au avut de suferit în ultimii ani inclusiv din cauza politicii guvernului de la Seul, care, după ce inițial a avut în plan construirea a 6 noi centrale nucleare, și-a schimbat strategia la 180 de grade și a decis că, dimpotrivă, Coreea va renunța cu totul, gradual, la energia nucleară. O bună parte din businessul Doosan provenea din activități de contractor pentru construcția și mentenanța centralelor nucleare.

Bilanț național coronavirus: 3 persoane deja vindecate din 9 cazuri confirmate. 22 în carantină, 12.619 izolate la domiciliu. Primii infectați din Timișoara, externați. CITEȘTE ȘI Bilanț național coronavirus: 3 persoane deja vindecate din 9 cazuri confirmate. 22 în carantină, 12.619 izolate la domiciliu. Primii infectați din Timișoara, externați.

NuScale a încheiat în martie anul trecut un memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, ce vizează schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu tehnologia NuScale, aflată încă în teste. Scopul înțelegerii este evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România, acordul fiind prezentat ca reprezentând "un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare", potrivit unui mesaj-surpriză transmis atunci de compania americană și de Nuclearelectrica și salutat oficial și de secretarul de stat pentru Energie al SUA de atunci, Rick Perry.

NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară. Proiectul companiei are la bază o construcție modulară capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizănd o versiune redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. O centrală nucleară NuScale poate acomoda pănă la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce, potrivit companiei, angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawaților. "NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabilă și fiabilă și să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României", a spus atunci CEO-ul companiei, John Hopkins.

Compania condusă de el a beneficiat de-a lungul anilor de subvenții de sute de milioane de dolari de la bugetul public al Statelor Unite, iar Hopkins însuși a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-au întâlnit în februarie 2019 cu președintele SUA, Donald Trump, pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate.

FOTO Gigantul coreean care închide IMGB a intrat în acționariatul americanilor care vor să vândă României minireactoare nucleare

UniCredit va primi de la banca din România dividende de 440 mil. lei, aproape 80% din profitul net CITEȘTE ȘI UniCredit va primi de la banca din România dividende de 440 mil. lei, aproape 80% din profitul net

Pe platforma Doosan IMGB din România lucrează peste 400 de angajați. În 2018, compania a avut afaceri de 249,4 milioane lei, dar și o pierdere de peste 25 milioane lei. Doosan IMGB și liderii de sindicat ai întreprinderii au ajuns recent la un acord prin care vor fi acordate măsuri compensatorii salariaților ca urmare a închiderii operaționale a Întreprinderii de Mașini Grele București. Astfel, angajații vor primi o sumă fixă în valoare de 20.000 lei, la care se adaugă salariul de bază pentru o durată de 12 luni. În plus, angajații cu o vechime mai mare de 25 de ani în companie vor mai primi 75% din salariul de bază. Totodată, conducerea companiei i-a asigurat că îi va sprijini să găsească un nou loc de muncă, susținând că a primit deja multiple oferte din partea altor angajatori în domeniul producției.

Gigantul coreean Doosan a preluat IMGB în 2006 de la compania norvegiană Kvaerner, cu 26 milioane dolari. Norvegienii cumpăraseră fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă în 1998, contra a circa 10 milioane de dolari, din care doar jumătate de milion a reprezentat prețul propriu-zis de achiziție, iar restul – suma necesară achitării datoriilor producătorului de mașini grele. Doosan IMGB produce echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, cea mai mare parte a producției mergând la export.

Doosan IMGB se află în topul celor mai mari consumatori de energie electrică din economia românească și a beneficiat, din această cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă, alături de companii precum Alro Slatina, ArcelorMitall Steel Galați, Lafarge sau Azomureș.

Fondat în 1896, grupul Doosan are aproape 39.000 de angajați în 38 de țări. Concernul a terminat anul trecut cu pierderi de 88 milioane dolari, la vânzări de peste 13 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
doosan imgb
platforma imgb inchidere
imgb concedieri
grupul coreean doosan
nuclearelectrica nuscale
reactoare modulare nuscale