Fostul director financiar al producătorului petrochimic Chimcomplex Borzești și al operatorului centralei nucleare Cernavodă Nuclearelectrica, Adrian Dumitriu, a fost numit pe aceeași funcție la MET România Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori și traderi de energie electrică și gaze naturale de pe piața locală.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
El este director financiar și membru al Consiliului de Administrație al MET România Energy din 1 octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform CV-ului său, Adrian Dumitriu (52 de ani) a mai fost director financiar la Campofrio (1999-2001), Agrana (2002-2004) și Alstom (2004-2008), CEO la Electroputere Craiova (2008-2013), director executiv la Era Contracting (2013-2016), precum și director financiar la Nuclearelectrica (2016-2020) și Chimcomplex (2020-2022).
În perioada martie-octombrie 2021, noul CFO al MET România Energy a fost și membru în Consiliul de Administrație al Metrorex.
MET România Energy SA, un business cu rulaj de 2,46 miliarde lei și profit net de aproape 97 milioane lei anul trecut, este unul dintre furnizorii și traderii majori de energie și gaze din România, totodată unul dintre cei mai importanți importatori locali de gaze naturale. Compania este și furnizor de servicii energetice diverse, având totodată planuri de intrare și pe segmentul producției de energie regenerabilă.
Societatea este controlată majoritar în mod direct de către MET Austria Energy Trade GmbH, parte a MET Group, holding înregistrat în Elveția.
CITEȘTE ȘI Grupul BCR și Arval România finalizează procesul de preluare a flotei gestionate de BCR Fleet ManagementMET Group a fost fondat în 2007 de Benjamin Lakatos, fost director al companiei petroliere naționale a Ungariei, MOL, și, potrivit presei maghiare, un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban. În prezent, însă, încasările companiei de pe piața de origine, Ungaria, reprezintă mai puțin de 10% din veniturile sale totale.
Grupul este controlat în prezent de către angajați, cu o participație de 80%. Anterior, controlul majoritar era exercitat de către fondatorul Lakatos, care ocupă și poziția de director general.
MET deține subsidiare în 13 țări, având activități pe 27 de piețe naționale de gaze și 22 hub-uri energetice internaționale. În 2021, MET Group a raportat venituri consolidate de 18,1 miliarde de euro, în creștere de la 11,2 miliarde de euro cu un an în urmă.