O delegație a gigantului american de asset management Carlyle Group, condusă de Bob Maguire, unul dintre șefii Carlyle International Energy Partners (CIEP), care controlează indirect Black Sea Oil&Gas (BSOG), cel mai mare concesionar și operatorul exploatării offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu.
Problemele din domeniu vor fi discutate la Maratonul Energiei, organizat de PROFIT NEWS TV - VEZI AICI
Întâlnirea a avut loc în condițiile în care BSOG și partenerii săi de concesiune au mai multe litigii pe rolul instanțelor locale cu instituții ale statului român, procese care vizează noul impozit specific de 0,5% pe cifra de afaceri din petrol și gaze, majorarea redevențelor petroliere și obligația de vânzare de gaze la preț reglementat pentru consumul casnicilor și CET-urilor.
Bob Maguire, Managing Director și Co-Head al Carlyle International Energy Partners
″Discuțiile s-au concentrat asupra proiectelor grupului Carlyle de dezvoltare a investițiilor sale în sectorul energetic din Romania, inclusiv în direcția producției de biogaz, având în vedere ponderea sectorului agricol în economia românească și faptul că deșeurile agricole sunt principala sursă pentru producția de biogaz″, a transmis Guvernul, după întâlnire.
Potrivit comunicatului oficial, premierul Marcel Ciolacu le-a prezentat investitorilor americani viziunea Executivului privind promovarea investițiilor în sectorul energetic, orientată către susținerea creșterii independenței energetice a României și asigurarea surselor de aprovizionare a populației și a mediului industrial cu gaze și energie electrică din producția internă.
CITEȘTE ȘI ANAT: Cu cât au crescut tarifele pe litoral”România are un potențial enorm în acest sector devenit extrem de important la nivel regional și al întregii Europe, pe fondul războiului din proximitatea granițelor noastre. Obiectivul nostru este să valorificăm cât mai bine și responsabil acest potențial. Avem capacitatea de a susține diversificarea resurselor energetice, astfel încât să ne încadrăm în țintele asumate pentru reducerea de emisii de gaze cu efect de seră și tranziția sustenabilă către energia verde”, a declarat șeful Executivului.
După cum a relatat Profit.ro, concesionarii de la Midia au avut pe parcursul întregului an trecut încasări mai mici din vânzarea gazelor extrase de la Midia decât în cele circa 6 luni de producție din 2022, anul demarării activității. Explicația este ieftinirea semnificativă în 2023 a cotațiilor gazelor pe piețele angro, față de situația din anul de criză energetică 2022, care a fost marcat de șocul scăderii masive a importurilor europene de gaze din Rusia, pe fondul agresiunii militare a Kremlinului împotriva Ucrainei.