Șefii și angajații companiei americane NuScale Power, listată la bursa Nasdaq din SUA, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) cu care se vrea construirea unei centrale de producție de energie de 462 MW în România, la Doicești, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de acolo, au făcut donații politice în valoare totală de peste 33.000 de dolari în ultimii 4 ani, în perioada 2021-2024 inclusiv, arată datele oficiale analizate de Profit.ro.
Este vorba de bani dați în mod individual din buzunarele proprii, ca finanțări electorale, de către manageri și salariați, în conformitate cu legislația americană de profil. Compania ca atare, ca persoană juridică, nu a acordat astfel de sponsorizări și nici nu a fost implicată în acordarea lor de către oamenii ei.
Cel mai mult a donat, în perioada menționată, directorul general al NuScale, totodată președinte al Consiliului de Administrație, John Hopkins – 8.000 de dolari, din care 6.000 numai în 2023. El a fost plătit anul trecut de către companie cu 2,3 milioane dolari, însă salariul său anual propriu-zis a fost de numai 600.000 de dolari, restul reprezentând bonusuri de performanță, constând inclusiv în acțiuni la NuScale.
CEO-ul Hopkins, aflat în funcție din 2012, deține, de altfel, cea mai mare participație la companie dintre toții șefii acesteia, de 0,62% din capital. Această structură a remunerației stimulează top managementul să ″investească″ din banii proprii în sponsorizarea electorală, chiar simbolică, și perfect legală, a politicienilor de care poate depinde succesul companiei și deci și al lor personal.
Lucru demonstrat de faptul că cele mai mari donații politice ale oamenilor din fruntea NuScale au mers către șefi ai subcomisiilor de alocări bugetare pentru energie și utilități din cele 2 camere ale Congresului Statelor Unite, care aprobă sumele repartizate NuScale drept subvenții federale. Sprijinul acordat de stat, prin care sunt suportate de la buget o parte din costurile investiționale ale NuScale, este vital pentru companie, după cum a relatat Profit.ro aici sau aici.
De exemplu, în octombrie anul trecut, Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de buget federal care urma să redirecționeze subvenții de aproape 1,2 miliarde dolari ale Departamentului pentru Energie (DOE) de la Washington către proiectul american SMR NuScale de 462 MW din Idaho. Însă luna următoare a fost anunțat oficial eșecul proiectului, din cauza majorării semnificative a costurilor estimate inițial, și nu s-a mai făcut realocarea.
Sursă: Congressional Research Service, Energy and Water Development: FY2024 Appropriations
Extras din raportul anual pe 2023 al NuScale
Astfel, cel mai mult a primit Chuck Fleischmann, membru republican al Camerei Reprezentanților, președintele subcomisiei de alocări bugetare pentru energie și utilități a Camerei. El este și unul dintre principalii suporteri ai energiei nucleare din Congres (detalii aici, aici și aici), în districtul din Tennessee unde a fost ales funcționând centrala nucleară Sequoiah, cu putere instalată de 4.440 MW.
Organizația care se ocupă cu strângerea de fonduri electorale pentru Fleischmann a încasat anul trecut donații în sumă totală de 10.000 de dolari de la mai mulți șefi ai NuScale: 2.500 de dolari de la Jose Reyes, cofondator al companiei, co-designer al tehnologiei SMR și director tehnic la NuScale, câte 2.000 de dolari de la CEO-ul John Hopkins, fostul director financiar Christopher Colbert și directoarea pentru relații guvernamentale Nikki Sizemore, 1.000 de dolari de la directorul juridic Robert Temple și 500 de dolari de la directorul de conformitate Patrick Cannon.
Chuck Fleischmann
Pe locul doi s-a clasat senatorul John Kennedy, care reprezintă minoritatea republicană în conducerea subcomisiei de alocări bugetare pentru energie și utilități a Senatului și este de asemenea un suporter proeminent al industriei nucleare. Organizația sa electorală a primit în total 5.000 de dolari, de la fostul CFO Christopher Colbert (2.000 de dolari), CEO-ul John Hopkins (2.000 de dolari) și directorul juridic Robert Temple (1.000 de dolari).
John Kennedy
Membra republicană a Camerei Reprezentanților Kay Granger, până de curând șefa comisiei de alocări bugetare de la Cameră (din care face parte și subcomisia pentru energie și utilități), a primit în total 3.500 de dolari, de la CEO-ul John Hopkins (2.000 de dolari), directorul juridic Robert Temple (1.000 de dolari) și directorul de conformitate Patrick Cannon (500 de dolari).
Kay Granger
În 2022, senatoarea republicană Lisa Murkowski, suporter al energiei nucleare, a primit 1.000 de dolari de la CEO-ul John Hopkins în campania sa victorioasă pentru un nou mandat. Ea condusese până în 2021 comisia pentru energie și resurse naturale a Senatului.
Lisa Murkowski
Anul acesta, guvernatorul republican al statului West Virginia, Jim Justice, desemnat recent de partid în postura de candidat pentru Senat la alegerile din toamnă, a primit 1.000 de dolari de la directoarea NuScale pentru relații guvernamentale, Nikki Sizemore. Legislativul din West Virginia, stat care este al doilea cel mai mare producător de cărbune din SUA, a abrogat în 2022, prin lege promulgată de guvernator, o interdicție statală privind amplasarea de centrale nucleare ce data din 1996.
Jim Justice
Tot în 2024, CEO-ul John Hopkins a donat 1.000 de dolari către un comitet de acțiune politică – Nuclear Energy Institute (NEI) - care sprijină, inclusiv financiar, parlamentari și candidați cu poziții favorabile energiei nucleare. În actualul ciclu electoral, NEI a acordat finanțări politice totale de 150.000 de dolari.
Restul donațiilor politice ale angajaților NuScale au reprezentat sume mai mici și au fost destinate, cele mai multe, organizațiilor principale de fundraising ale republicanilor și democraților, WinRed și ActBlue, reflectând opțiunile politice personale ale donatorilor, potrivit Comisiei Electorale Federale (Federal Election Commission – FEC) de la Washington, agenția de stat federală independentă a SUA care supraveghează respectarea legislației americane privind finanțarea campaniilor electorale.
CITEȘTE ȘI SUA și TikTok cer justiției o procedură accelerată de judecare a contestațiilor privind legea care ar putea interzice platformaDupă cum a relatat Profit.ro, pe 17 aprilie, AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului Doicești, în baza studiului de prefezabilitate, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, abținându-se de la vot în cadrul ședinței.
Ulterior, CEO-ul NuScale, John Hopkins, a declarat că i s-a comunicat că decizia de continuare a proiectului a fost amânată de partea română din motive politico-electorale.
Formular completat de raportare a unei donații politice. Sursă: FEC