Cea mai mare companie energetică din Grecia, Public Power Corporation (PPC), cumpărătoarea activelor și operațiunilor românești ale Enel, are ambiții mari de dezvoltare, inclusiv în România, a declarat CEO-ul PPC, Georgios Stassis, la Eurelectric Power Summit 2024 de la Atena, reuniunea anuală a celei mai importante organizații profesionale a industriei energetice europene.
″Să ne concentrăm mai mult și pe Europa de Sud-Est, unde suntem, începând cu această țară (Grecia – n.r.). Cred că, în ultimii 5 ani, având în vedere prin ce am trecut, COVID, criza din energie, am avut o creștere remarcabilă. Producția din energie solară din Grecia s-a dublat, iar adăugând energia hidro, mai mult de 50% este generată de tehnologii curate. Uitându-ne înapoi, a fost o creștere spectaculoasă. Facem cel mai rapid exit în materie de cărbune; s-a renunțat la 60% din producția pe bază de lignit și la restul se va renunța până în 2026. Multe s-au făcut. Și mai multe mai sunt încă de făcut″, a spus Stassis, care este și vicepreședintele Eurelectric.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a reamintit de planurile investiționale ale grupului elen.
″Avem cea mai ambițioasă platformă de regenerabile din regiune, cu 4,7 GW în operare și o vom dubla în următorii 3 ani. Nu doar aici, ci și în România. Vom adauga aproximativ 1,5 GW. Avem planuri foarte ambițioase. Mai sunt doar 6 ani până în 2030″, a arătat șeful PPC.
Stassis a spus că Europa trebuie să se concentreze mai mult pe tehnologie.
″Cred că este timpul ca Europa să se concentreze semnificativ pe tehnologie. Europa a fost întotdeauna un utilizator al tehnologiilor provenind din toată lumea și sunt foarte multe lucruri de făcut. Vom finanța transformarea verde. Deci este foarte important să ne concentrăm pe tehnologiile care pot fi dezvoltate pe acest continent″, a spus Stassis.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Cooperativele agricole și-au dublat cota de piață în numai doi aniEl a adăugat că este nevoie de mai multă infrastructură rezilientă în distribuție și că trebuie făcute multe lucruri în această direcție, pentru mai multă flexibilitate, dar și eficiență, pentru a spori competitivitatea industriei.
″Să ne concentrăm mai mult și pe Europa de Sud-Est, unde suntem, începând cu această țară (Grecia – n.r.). Cred că, în ultimii 5 ani, având în vedere prin ce am trecut, COVID, criza din energie, am avut o creștere remarcabilă. Producția din energie solară din Grecia s-a dublat, iar adăugând energia hidro, mai mult de 50% este generată de tehnologii curate. Uitându-ne înapoi, a fost o creștere spectaculoasă. Facem cel mai rapid exit în materie de cărbune; s-a renunțat la 60% din producția pe bază de lignit și la restul se va renunța până în 2026. Multe s-au făcut. Și mai multe mai sunt încă de făcut″, a spus Stassis.
CITEȘTE ȘI Lanțul de cofetării Dulcinella a fost preluat de un fond de investiții și începe extinderea ca brand naționalPotrivit CEO-ului PPC, Europa are nevoie de unitate.
″Vreau sa revin la subiectul crizei energetice și la situația din Ucraina. Cuvântul cheie este “unitate”. Trebuie să lucrăm împreună, iar atunci când lucrăm împreună, putem avea rezultate. Lucrând împreună, cei din industrie și furnizorii de energie, fiecare țară din UE, să întîrim interconectarea. Avem nevoie de interconectare ca să avem mai multă flexibilitate, dar și de securitate a energiei, ca în cazul Ucrainei″.