România este unul dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene care în 2022 a beneficiat de livrări suplimentare de gaze din Azerbaidjan prin conducta Trans Adriac Pipeline (TAP), comparativ cu anii precedenți. Anul trecut, statul asiatic a exportat în UE o cantitate de 11,4 miliarde metri cubi de gaze, acestea ajungând în Grecia, Italia, Bulgaria și România, a anunțat Luca Schieppati, directorul general al operatorului gazoductului, TAP AG.
De ce este important: Volumele de gaz azer care au ajuns în România sunt marginale, pe viitor însă, în scenariul probabil al diminuării livrărilor de gaze rusești, situația se va schimba radical, acestea putând ajunge la un miliard de mc anual. Anii trecuți, aproximativ câte un miliard mc de gaz azer era exportat în Grecia și Bulgaria, iar 6-8 miliarde, în Italia. Valorile marginale rămase ajungeau în România.
Mai este important: Toamna trecută, la București, Romgaz a semnat cu Socar, producătorul de stat al Azerbaidjanului, un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră, urmat de un contract de import gaze parafat în luna februarie a acestui an.
CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a fost detronată de pe primul loc la facturi ieftineComparativ cu cantitățile livrate în 2021, de 8,15 miliarde mc, exporturile de gaze către UE ale Azerbaidjanului s-au majorat cu aproape 40% sau 3,25 miliarde mc.
În 2020, cele 4 state UE au importat 10,7 miliarde mc de gaz azer.
„De la finalul anului 2020 am transportat mai mult de 22 miliarde mc de gaz azer în Europa și am dezvoltat soluții comerciale pentru a crește capacitatea TAP pe termen scurt", a declarat Shippaty la Conferința Europeană a Gazelor.
Contractul pe un an de import de gaze naturale din Azerbaidjan, semnat de compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de profil din România, cu o subsidiară a omoloagei sale azere Socar, nu prevede achiziții obligatorii, ci doar în caz de nevoie, singura obligație a Romgaz, chiar și în cazul în care nu face nicio comandă efectivă, fiind aceea de a constitui o garanție bancară în favoarea azerilor.
Contractul, semnat la Baku, prevede posibilitatea efectuării în România de livrări de gaze azere de până la 1 miliard de metri cubi pe an, în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024.
″Potrivit contractului, Romgaz nu are obligația de a achiziționa cantitatea de gaze contractată, dar are obligația de a constitui o garanție bancară în valoare de 30 milioane euro pe durata valabilității contractului″, se arată într-un document al companiei românești analizat de Profit.ro. 1 miliard de metri cubi înseamnă circa 10% din consumul anual de gaze naturale al României.
CITEȘTE ȘI România a depășit Polonia și a devenit cel mai mare furnizor de motorină al UcraineiProducătorul român de gaze, controlat de Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni și listat la Bursa de Valori București, nu a oferit niciun detaliu despre formula de preț de achiziție a gazului azer, însă, potrivit publicației britanice de specialitate ICIS, aceasta se raportează la cotațiile de pe hub-ul olandez TTF, iar traseul de livrare prin conducte ar fi Azerbaidjan-Turcia-Grecia-Bulgaria-România.
Totodată, Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia vor semna, la 25-26 aprilie, la Sofia, un acord de amploare pentru a asigura o nouă rută de livrare de gaz azer prin teritoriul celor șase țări către Europa Centrală. Acest lucru a fost anunțat jurnaliștilor, miercuri, de ministrul interimar al Energiei de la Sofia, Rosen Hristov, la recepția primului petrolier de gaz lichefiat în baza acordului dintre Bulgargaz și compania turcă Botas la terminalul său de la Marea Marmara – Marmara Ereglisi.