Fostul lider al furnizorilor concurențiali de energie a ieșit din insolvență

Fostul lider al furnizorilor concurențiali de energie a ieșit din insolvență
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 dec 2022

Getica 95 Com, fostul cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială românească, controlat și condus de omul de afaceri buzoian Viorel Tudose, a ieșit din insolvență după circa 1 an și jumătate după ce a intrat sub protecție juridică față de creditori. Decizia instanței de închidere a procedurii de insolvență a companiei, după executarea procedurii de reorganizare, nu este încă definitivă, putând fi atacată cu apel.

Pe perioada procedurii, Getica 95 Com le-a achitat creditorilor datorii totale de aproape 180 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, la cel mai mare nivel din 2007 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, la cel mai mare nivel din 2007

Cele mai mari sume distribuite au fost cele cuvenite operatorilor de transport și distribuție de energie electrică (cumulat, 66,75 milioane lei), patronului (dividende neridicate de 54,6 milioane lei) și ANAF (48,4 milioane lei). 

Intrarea în insolvență a Getica 95 Com în iunie 2021 a marcat practic avanpremiera crizei energetice ulterioare în care a intrat România, alături de întreaga Europă, agravată anul acesta de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

VIDEO&FOTO Jean-Claude Van Damme a vizitat armata ucraineană CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Jean-Claude Van Damme a vizitat armata ucraineană

La acel moment, societatea era lider pe piața furnizorilor concurențiali de electricitate din România, cu o cotă de 11,27%, care anterior ajunsese și la peste 12%. Potrivit celor mai recente date ale ANRE, la nivelul lunii august 2022, cota de piață a Getica 95 Com a scăzut la sub 3%.

După cum a relatat Profit.ro, după primele 3 luni ale anului 2021, când prețul mediu angro (în special cel din martie 2021) pe platforma PZU a OPCOM a fost cel mai mare din ultimii 5 ani, iar Getica a fost nevoită să cumpere energie din piață la prețuri ce depășeau mediile anuale din perioada 2018-2020, situație cu totul atipică, băncile finanțatoare au intrat în alertă și și-au retras liniile de credit, ceea ce a accentuat stresul financiar al furnizorului, obligat să continue să le vândă curent clienților finali la prețuri contractuale fixe, stabilite prin raportare la costuri de achiziție dramatic mai mici.

ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii \'90 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii '90

De altfel, din această cauză, firma a fost nevoită să și denunțe unele contracte de furnizare aflate în derulare, cum ar fi cel cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța.

″(…) diferența de preț cu care s-a achiziționat energie din piața pentru ziua următoare a dus la pierderi în sumă de 71.780.000 lei (în primele 5 luni din 2021 – n.r.), iar retragerea finanțărilor din partea Intesa Sanpaolo Bank, Banca Transilvania SA și OTP Bank a dus la o reducere a fluxului de numerar cu 59.000.000 lei″, arăta administratorul judiciar al Getica.

Deficitul de cont curent, considerat ”deosebit de îngrijorător” de BNR, crește accelerat și se îndreaptă spre o pondere în PIB atinsă ultima oară în 2008 CITEȘTE ȘI Deficitul de cont curent, considerat ”deosebit de îngrijorător” de BNR, crește accelerat și se îndreaptă spre o pondere în PIB atinsă ultima oară în 2008

Înainte să intre în insolvență, Getica 95 Com a fost unul dintre furnizorii cu cele mai atractive oferte de pe piața concurențială. Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București (iluminatul stradal) s-au numărat printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu compania buzoiană.

În pofida insolvenței, Getica 95 Com a terminat anul trecut cu profit net de 34,2 milioane lei, reprezentând mai puțin de jumătate din cel consemnat în 2020, și venituri totale de peste 1,9 miliarde lei, în creștere față de cele de 1,51 miliarde lei din anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa getica 95 com
insolventa furnizori energie
criza energetica
scumpiri energie