Fondul Proprietatea vrea ca șefii Hidroelectrica să achite companiei de stat daune de peste 117 milioane euro. Ce li se impută acestora

Fondul Proprietatea vrea ca șefii Hidroelectrica să achite companiei de stat daune de peste 117 milioane euro. Ce li se impută acestora
scris 19 nov 2017

Fondul Proprietatea a cerut convocarea AGA Hidroelectrica pe 19 decembrie pentru a supune la vot propunerea sa de inițiere de către companie a unei acțiuni în răspundere împotriva acelor membri ai directoratului și ai Consiliului de Supraveghere care au aprobat noua organigramă a societății, care va duce la angajarea a nu mai puțin de 270 de persoane, precum și majorarea tarifelor pe care Hidroelectrica le plătește filialei Hidroserv pentru lucrările de mentenanță efectuate.

FP deține aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, companie controlată de stat, prin Ministerul Energiei, cu circa 80% din capital.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Fondul vrea ca Hidroelectrica să ceară în instanță de la membrii directoratului și ai Consiliului de Supraveghere numiți de Ministerul Energiei daune totale de 538,03 milioane lei (peste 117 milioane euro).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Fondul Proprietatea vrea ca șefii Hidroelectrica să achite companiei de stat daune de peste 117 milioane euro. Ce li se impută acestora
Popoviciu rămâne cu pedeapsa de 7 ani închisoare, ÎCCJ respinge contestația în anulare CITEȘTE ȘI Popoviciu rămâne cu pedeapsa de 7 ani închisoare, ÎCCJ respinge contestația în anulare

Din suma totală, 106,4 milioane euro reprezintă, în opinia FP, prejudicii produse societății ca urmare a aprobării noii organigrame, aprobare care va duce la angajarea a 270 de persoane, din care 146 de poziții nou create, fără existența unei analize comprehensive cost-beneficiu.

Restul ar reprezenta plăți compensatorii pentru poziții desființate în cadrul companiei, inclusiv în perioada de insolvență, precum și costul majorării tarifelor practicate în relația cu filiala de mentenanță Hidroserv.

Fondul Proprietatea vrea ca el să fie desemnat drept entitatea care va exercita, în numele Hidroelectrica, acțiunea în justiție împotriva persoanelor menționate. Noua organigramă a Hidroelectrica a fost aprobată la finalul lunii trecute.

Tudose confirmă Profit.ro, decizia Guvernului privind impozitul de 1% pe cifra de afaceri ar urma să fie schimbată în Parlament CITEȘTE ȘI Tudose confirmă Profit.ro, decizia Guvernului privind impozitul de 1% pe cifra de afaceri ar urma să fie schimbată în Parlament

FP a transmis încă din septembrie că își "analizează strategic" opțiunile cu privire la participația de aproape 20% din capitalul companiei energetice de stat Hidroelectrica, într-un anunț remis Bursei de Valori București cu privire la o "procedură competitivă ce poate duce la posibile vânzări de dețineri FP", precizând că a angajat grupurile financiare multinaționale Citigroup și UBS drept consultanți "în legătură cu tranzacția preconizată". 

Anunțul a venit la scurt timp după ce Ministerul Energiei, acționarul principal al Hidroelectrica, cu aproape 80% din acțiuni, a decis inițierea de către societate a unei acțiuni în răspundere împotriva Oanei Truță, reprezentantul Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al producătorului de energie hidro, și demiterea acesteia din Consiliu. În ultimele câteva luni, cei doi acționari s-au aflat pe poziții de conflict, exprimate inclusiv public, conflict despre care Profit.ro a relatat pe larg.

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, estimează un profit net de 1,13 miliarde lei anul viitor și venituri totale de 3,31 miliarde lei. De asemenea, compania preconizează pentru acest an un profit net de 992,5 milioane lei și venituri totale de 3,12 miliarde lei. În anul 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,36 miliarde lei, raportat la venituri totale de 3,39 miliarde lei.

Guvernul va lucra în continuare cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley și Raiffeisen Capital & Investment, selectat în ianuarie 2014, pentru listarea pe bursă a unui pachet de 10% din acțiunile Hidroelectrica, mandatul acordat celor două companii fiind valabil până în august anul viitor, relevă un document guvernamental. Consorțiul de firme a fost selectat în urmă cu aproape 4 ani, prin licitație, atunci strategia de privatizare stabilind listarea a 15% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
ministerul energiei
directoratul hidroelectrica
consiliul de supraveghere hidroelectrica
actiune in raspundere
daune
prejudiciu