România este, alături de Belgia, principala piață europeană, cu excepția Franței, care a avut o contribuție importantă asupra rezultatelor grupului francez Engie în 2019. Rezultatele financiare din Europa (excluzând Franța) au evoluat pozitiv, cu 2,4% în 2019, creștere organică ce include și efectul de curs valutar, “determinată în principal de activitățile de furnizare din România și Benelux”, precizează compania în raportul financiar pe anul trecut.
De ce este important: Compania franceză a anunțat marți că va accelera planurile de retragere de pe unele piețe și până în 2021 va pleca din peste 25 de țări.
De asemenea interesant: Este puțin probabil ca printre aceste țări să se numere și România, date fiind atât importanța pieței autohtone în business-ul Engie, dar și faptul că, în momentul anunțului inițial, din 2019, directorul financiar Isabelle Kocher preciza că România, alături de Brazilia, face parte din cel de-al doilea grup de state în care Engie va investi în continuare, după cele din Occident. Grupul de țări din care face parte și România are deja o infrastructură energetică bună, însă și un potențial important de creștere a cererii de energie, în special de energie regenerabilă, afirma, la acea dată, Hartmann.
CITEȘTE ȘI Investiții în pandemie: Engie a pregătit peste 1 miliard de lei pentru reabilitări de rețele de distribuție de gaze și construirea unora noiÎn plus, cum a anunțat Profit.ro, Engie a pregătit peste 1 miliard de lei pentru investiții în România în reabilitări, sistematizări și optimizări de rețele de distribuție a gazelor pe care le are în concesiune și operare, precum și pentru construirea unora noi în localități care nu au acces în prezent la această utilitate.
Un alt semnal că România este o piață importantă pentru grupul francez este că la secțiunea perspective pentru 2020, unul din cele două puncte principale este liberalizarea pieței de furnizare gaze din țara noastră.
La prima vedere este curios faptul că grupul francez susține că activitatea de furnizare din România a condus la o îmbunătățire a performanțelor în Europa în 2019 atât timp cât compania raportează o scădere a cantității de gaze distribuite prin rețelele pe care le operează în România de la 45,8 TWh în 2018 la 44,2 TWh în 2019.
De altfel, în prezentarea sa, susține că activitatea de distribuție a avut de suferit ca urmare a temperaturilor mai calde înregistrate anul trecut în România și Germania.
Numai că, prin rețelele sale, Engie distribuie nu numai gaze vândute de companie, ci și pe cele comercializate de alți furnizori concurențiali. În 2019, Engie a vândut în nume propriu în România 34,5 TWh de gaze și 5,7 TWh de electricitate, către 1,8 milioane de clienți.
Cu alte cuvinte, dacă activitatea de distribuție a avut de suferit în România (ca urmare a cantității de gaze distribuite în scădere din cauza vremii calde din 2019), cea de furnizare pare, cel puțin potrivit comunicatului Grupului, că a avut de câștigat.
Care este explicația? În pofida unui volum marginal mai redus sau similar celui din 2018 de gaze furnizate direct de Engie, compania a beneficiat de prevederile controversatei OUG 114, prin care a primit gaz pentru alimentarea consumatorilor casnici și CET-urilor de la producători la un preț de 68 de lei/MWh și în revindea către aceștia cu un preț de aproximativ 90-95 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O anchetă OLAF privind exporturile de capace de canal chinezești către UE în "camuflaj" malaezian antitaxe de dumping a lovit și în RomâniaAutoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care stabilea prețul final la consumatorii casnici, justifica diferența de aproximativ 25 de lei ca fiind menită a acoperi cheltuielile companiei, a asigura o profitabilitate rezonabilă acesteia, dar și a recupera pierderile din trecut cu cheltuielile nerecunoscute de ANRE în tarife.
Cu toate acestea, Engie România, compania de furnizare a grupului francez din România, susține într-un document intern că a înregistrat anul trecut un profit net de 335,7 milioane lei, în scădere cu peste 26% față de 2018 (455,92 milioane lei). O explicație ar fi că Engie Romania a mutat “pierderile recuperate” în 2019 pe exercițiul financiar al anului precedent, de unde și faptul că profitul din furnizare din 2018 raportat de șefii de la București, de 96 milioane de euro, este superior întreg profitului realizat de companie în același an din toate activitățile sale din România, nu numai de cea de furnizare, de 87 milioane de euro, raportat de șefii de la Paris.
Drept urmare, Engie România, fosta GDF Suez România, unde statul român deține 37% din acțiuni, a anunțat că intenționează să nu acorde dividende acționarilor din profitul obținut în 2019, acesta urmând să fie inclus în rezerve ca rezultat reportat.
Cum Engie a precizat că va vinde doar active cu un impact redus asupra venitului operațional, ieșirea de pe piața din România pare exclusă.
Și asta pentru că, cel puțin din punct de vedere al furnizării de gaze și electricitate, România este cea de-a treia piață ca importanță pentru Engie din Europa.
Pe primul loc se situează Franța, cum este și normal, unde Engie are semnate 7 milioane de contracte de furnizare de gaze, în 2019 vânzând 83,2 TWh, și 4,6 milioane de contracte de furnizare electricitate, vânzările de curent electric ale companiei de anul trecut fiind de 20,4 TWh.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: "Nu am primit încă o cerere formală".Pe locul al doilea se situează Belgia, unde în 2019 Engie avea semnate 1,3 milioane contracte de furnizare de gaze în valoare de 35,8 TWh, și 2,5 milioane contracte de furnizare electricitate în valoare de 22,5 TWh.
România se situează pe locul al treilea, cu 1,8 milioane de contracte, compania vânzând anul trecut către clienți 34,5 TWh de gaze și 5,7 TWh de electricitate.
Engie mai este prezentă pe piețe importante din Europa, precum cele din Italia, Germania sau Marea Britanie, însă cantitățile vândute sunt net inferioare celor comercializate în România.