Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care deține 20% din acțiunile companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, avertizează că ″există o mare probabilitate″ ca Fondul să raporteze în curând o reducere a valorii activului net (VAN) de cel puțin 5%, având ca motiv principal o nouă reevaluare în scădere a valorii participației la Hidroelectrica, care are o pondere de peste 78% în activul net al FP.
″(…) pe baza datelor preliminare deținute de Franklin Templeton, există o mare probabilitate ca următoarea VAN care va fi raportată să fie cu cel puțin 5% mai mică decât cea mai recentă VAN la 31 octombrie 2022, astfel cum a fost publicată de Fond în 15 noiembrie 2022, în principal datorită actualizării evaluării deținerii Fondului în Hidroelectrica SA″, a transmis administratorul FP, Franklin Templeton.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La 31 octombrie, VAN-ul raportat de FP a fost de 15,478 miliarde lei, din care 5% înseamnă circa 774 milioane lei. Fondul Proprietatea va publica raportul privind VAN aferent datei de 30 noiembrie 2022 până cel târziu în 15 decembrie 2022, a mai precizat administratorul.
Anterior, la 30 septembrie 2022, FP și-a reevaluat participația la Hidroelectrica la 12,115 miliarde lei, în scădere cu 444,3 milioane lei (circa 3,5%) față de evaluarea făcută pentru data de 30 iunie 2022 (12,559 miliarde lei).
Extrapolând cifra de 12,115 miliarde lei, menținută de FP de atunci încoace, evaluarea întregului capital al Hidroelectrica (100% din acțiuni) este de 60,57 miliarde lei, față de 62,79 miliarde lei la jumătatea anului.
Fondul Proprietatea nu a explicat cauzele reevaluării, nici atunci, nici acum. Cel mai probabil, însă, printre ele se numără temperarea ritmului de creștere a profitului Hidroelectrica, pe fondul scăderii ample a producției determinată de secetă, înăsprirea reglementărilor privind supraimpozitarea producătorilor, creșterea numărului de clienți casnici pe segmentul de furnizare și perspectiva de achiziție a unui furnizor major de energie, cu un număr mare de clienți ce beneficiază de prețuri plafonate.
CITEȘTE ȘI Ambasadorul Austriei în România nu a participat la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis și a trimis un adjunct să o reprezinteMai recent, la acești factori s-a adăugat obligația de participare la mecanismul de achiziție centralizată de energie la preț fix reglementat de 450 lei/MWh impus prin OUG și gestionat de OPCOM.
Acționarii Fondului Proprietatea au decis luna trecută în AGA ca vânzarea deținerii FP la Hidroelectrica să se facă prin listarea acțiunilor companiei de stat exclusiv la Bursa de Valori București (BVB).
CITEȘTE ȘI DECIZIE Permisul auto va putea fi obținut la vârste mai mici în cazul anumitor categorii de autovehiculeDimensiunea exact a ofertei la Hidroelectrica va fi stabilită în momentul în care Fondul Proprietatea va avea mai multe date legate de feedback-ul investitorilor, situația pieței și preț, nefiind însă o tragedie dacă va fi listat un pachet mai mic, a declarat recent, la PROFIT NEWS TV, Călin Meteș, director general adjunct investiții Franklin Templeton România.
″Recomandarea pe care am făcut-o către acționarii noștri avea în vedere o aprobare mai largă, mai flexibilă cu privire la modul în care această tranzacție putea să aibă loc, ceea ce presupunea inclusiv o listare duală. Acționarii noștri au aprobat forma care practic continuă decizia luată în luna martie la nivelul acționariatului Hidroelectrica, prin care se aproba listarea doar la BVB. Este o decizie care ne determină să fim, în continuare, foarte focusați cu privire la această listare. Este o decizie și un proiect unde vom face toate demersurile și toate eforturile care țin de noi pentru ca procesul să aibă loc″, a adăugat Meteș.