Fondul Proprietatea analizează vânzarea deținerii la Hidroelectrica, cea mai importantă din portofoliu, pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei

Fondul Proprietatea analizează vânzarea deținerii la Hidroelectrica, cea mai importantă din portofoliu, pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei
scris 7 sep 2017

Fondul Proprietatea transmite că își "analizează strategic" opțiunile cu privire la participația de aproape 20% din capitalul companiei energetice de stat Hidroelectrica, într-un anunț remis Bursei de Valori București cu privire la o "procedură competitivă ce poate duce la posibile vânzări de dețineri FP", precizând că a angajat grupurile financiare multinaționale Citigroup și UBS drept consultanți "în legătură cu tranzacția preconizată". 

Anunțul vine la scurt timp după ce Ministerul Energiei, acționarul principal al Hidroelectrica, cu aproape 80% din acțiuni, a decis inițierea de către societate a unei acțiuni în răspundere împotriva Oanei Truță, reprezentantul Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al producătorului de energie hidro, și demiterea acesteia din Consiliu. În ultimele câteva luni, cei doi acționari s-au aflat pe poziții de conflict, exprimate inclusiv public, conflict despre care Profit.ro a relatat pe larg.

Urmărește-ne și pe Google News

Deținerea la Hidroelectrica reprezenta, la jumătatea anului, aproape o treime din valoarea activului net al FP. La data respectivă, participația Fondului Proprietatea la cel mai mare producător român de energie era evaluată la peste 3,38 miliarde lei. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional CITEȘTE ȘI Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional

"(...) în conformitate cu angajamentul său continuu de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizează strategic opțiunile sale privind participația pe care o deține în SPEEH Hidroelectrica S.A. („Societatea”). Fondul deține în prezent 19,94% din capitalul social subscris al Societății (reprezentând 32,01% din VAN-ul Fondului la 30 iunie 2017). Analiza noastră este în fază preliminară și nu există un calendar definit în ceea ce privește luarea unei decizii. Anunțuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie menționat că Citigroup Global Markets Limited (“Citi”) și UBS Limited au fost desemnați în calitate de consultanți financiari în legătură cu tranzacția preconizată", se arată în anunțul remis BVB de către Fondul Proprietatea.

În primul semestru al acestui an, FP a încasat din profitul Hidroelectrica pe anul trecut dividende brute în valoare de 206,6 milioane lei. Profitul net al producătorului de energie hidro pe 2016 s-a ridicat la 1,227 miliarde lei, din care peste 1 miliard de lei au revenit celor doi acționari, sub formă de dividende.

Anunțul privind posibilitatea vânzării directe a participației la Hidroelectrica ar putea însemna că Fondul Proprietatea și-a pierdut speranțele sau cel puțin răbdarea cu privire la perspectiva de listare la Bursă a companiei de stat.

EXCLUSIV Turismul, sub asediul unor acte normative făcute în grabă, pe genunchi, pentru a evita intrarea în infrigement CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Turismul, sub asediul unor acte normative făcute în grabă, pe genunchi, pentru a evita intrarea în infrigement

De altfel, în cea mai recentă comunicare a sa, în care acuza demiterea și acționarea în justiție a reprezentantului său în Consiliul de Supraveghere al companiei, FP reproșa Ministerului Energiei că "nu au fost adoptați pași concreți în direcția listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri și motive de confuzie", și că "nu există pași concreți și decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica".

În plus, recent, Guvernul a confirmat informațiile publicate de Profit.ro încă din iunie, potrivit cărora Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va primi din partea statului participații, minoritare sau majoritare, la 27 de companii, inclusiv la Hidroelectrica, dar și aport în numerar la capitalul social de 1,85 miliarde de lei, care ar urma să fie vărsat treptat, pe parcursul a trei ani.

Proiectul legislativ privind Fondul Suveran a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, însă, înainte de a fi trimis Parlamentului și Guvernului are nevoie de un aviz din partea Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

FOTO RA-APPS cedează Primăriei Capitalei partea sa din ”Blocul Rosenthal”, construit de BNR, sub condiția reabilitării în 3 ani CITEȘTE ȘI FOTO RA-APPS cedează Primăriei Capitalei partea sa din ”Blocul Rosenthal”, construit de BNR, sub condiția reabilitării în 3 ani

Ministrul Economiei Mihai Fifor a declarat joi, în fața investitorilor participanți la un eveniment, că Guvernul are în vedere un program ambițios care vizează reindustrializarea României și ridicarea salariilor pentru păstrarea forței de muncă în țară.

Majoritatea politică ce a câștigat alegerile la sfârșitul anului trecut are în vedere un model de dezvoltare diferit, care va pune accent pe schimbarea distribuției de resurse dintre muncă și capital, în favoarea angajaților, a declarat astăzi Mihai Fifor, ministrul Economiei, în cadrul unui eveniment cu investitorii și analiștii organizat chiar de Fondul Proprietatea. El a afirmat că nu va mai fi ca de obicei („business as usual”).

Grupul Aenova investește 14 milioane de euro în extinderea capacității de producție din România și creează 100 locuri de muncă CITEȘTE ȘI Grupul Aenova investește 14 milioane de euro în extinderea capacității de producție din România și creează 100 locuri de muncă

Este un mesaj către un auditoriu al comunității investitorilor, în special de portofoliu, dar și în prezența ambasadorilor SUA și Marii Britanii, care poate fi încadrat și în contextul mai larg regional în care țările grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia) au arătat că vor o abandonare a politicilor neoliberale promovate 20 de ani  în favoarea unor modele economice care să pună mai mult accent pe dezvoltarea capitalului autohton, reimplicarea statelor naționale și o canalizare a resurselor către forța de muncă locală.

„Am învățat cu greu și cu costuri că România nu se poate dezvolta dacă nu își ține acasă forța de muncă calificată, iar aceasta nu se poate face decât prin salarii mai ridicate”, a declarat Fifor, completând că salariul minim va continua să fie majorat.

Guvernul României promite investitorilor „cooperare nelimitată”, atât timp cât există respect reciproc și fiecare dintre părți înțelege obiectivele celeilalte. Una dintre aceste ținte pentru actuala putere va fi reindustrializarea țării. Un instrument va fi fondul suveran a cărei dată de lansare a fost anunțată ferm pentru 1 ianuarie. Ministrul Economiei a caracterizat programul guvernamental ca fiind ambițios și urmând să genereze rate susținute de creștere. „Nu este moment mai nimerit pentru a investi în România”, a conchis Fifor.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
ministerul energiei
bvb