Companiile europene de utilități au suficient spațiu de manevră în ceea ce privește ratingul și rezervele de lichiditate pentru a face față implementării unor impozite pe profiturile rezultate în urma scumpirii energiei, potrivit unui raport Fitch Rating.
Agenția de evaluare financiară precizează că supraimpozitarea nu ar trebui să afecteze negativ ratingurile companiilor, atât timp cât intervențiile guvernelor “vizează doar câștigurile suplimentare”.
Impozite pe profiturile "excesive" pe care le obțin companiile de utilități pe fondul prețurilor ridicate la energie au fost introduse în Spania, Italia, România și Grecia și sunt luate în considerare în mod activ în Marea Britanie, arată Fitch, care notează că, până în prezent, abordarea Germaniei a fost una dintre cele mai favorabile din UE pentru companiile de utilități.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpeascăElectricite De France s-a confruntat cu cea mai severă abordare în rândul companiilor de producție din UE.
“Sunt probabile noi intervenții de reglementare, dar nu ne așteptăm la presiuni în sensul scăderii ratingului, în măsura în care intervențiile vizează doar câștigurile suplimentare”, notează Fitch.
Potrivit agenției, prelungirea impozitelor excepționale până în 2023 nu va crea riscuri semnificative la adresa ratingurilor.
“Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea ca guvernele să introducă propuneri mai severe, fără a oferi compensații adecvate companiilor de utilități”, mai precizează Fitch.