Finlanda, candidat la NATO, refuză să plătească gazele rusești în ruble și merge cu Gazprom la arbitraj. Rusia i-ar putea tăia gazele, cum i-a oprit anterior și curentul

 Finlanda, candidat la NATO, refuză să plătească gazele rusești în ruble și merge cu Gazprom la arbitraj. Rusia i-ar putea tăia gazele, cum i-a oprit anterior și curentul
scris 17 mai 2022

Compania finlandeză de stat Gasum, care importă gaze naturale și le revinde consumatorilor din Țara celor 1.000 de Lacuri, a anunțat că refuză să respecte solicitarea Gazprom de a îi fi plătite livrările în ruble, în acord cu deja celebrul decret în acest sens al președintelui rus Vladimir Putin, adăugând că intenționează să își rezolve disputele cu gigantul rus producător printr-o procedură de arbitraj.

Anunțul celor de la Gasum vine la puțin timp după ce Rusia a oprit livrările de energie electrică către Finlanda, după ce autoritățile de la Helsinki și-au anunțat intenția de a adera la NATO. Parlamentul finlandez a votat marți în favoarea cererii de aderare a națiunii nordice la NATO, cu 188 de voturi pentru și 8 împotrivă, iar cerera va fi depusă formal miercuri. 

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu - prins în străinătate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu - prins în străinătate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Gasum are un contract pe termen lung de furnizare de gaze încheiat cu Gazprom Export din Rusia, ale cărui detalii au fost negociate de către cele două companii începând din toamna anului trecut. În aprilie 2022, Gazprom Export a trimis Gasum o scrisoare în care solicita ca plățile pentru gazele livrate să fie făcute în continuare în ruble în loc de euro. Gazprom Export a exprimat și alte pretenții către Gasum în privința contractului de furnizare", se arată într-un comunicat al companiei finlandeze.

Potrivit sursei citate, Gasum nu acceptă solicitarea Gazprom Export de a trece la plata în ruble a livrărilor și, în consecință, nu va efectua plăți în monedă rusă.

ULTIMA ORĂ Plaza Center cere despăgubiri statului român pentru Casa Radio CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Plaza Center cere despăgubiri statului român pentru Casa Radio

"În plus, cele două companii se află în litigiu semnificativ și în legătură cu celelalte pretenții exprimate de Gazprom în privința contractului. Gasum nu poate accepta aceste lucruri și a decis să supună disputele unei proceduri de arbitraj, în acord cu clauzele contractului. Chestiunea va fi tranșată printr-o procedură de arbitraj", a menționat Gasum.

Finlandezii consideră că există un risc ridicat ca livrările efectuate în baza contractului cu Gazprom să fie întrerupte și, în consecință, ca importurile de gaze din Rusia în Finlanda să înceteze. Circa 70% din consumul de gaze al Finlandei este asigurat de importurile din Rusia, însă din fericire pentru finlandezi, gazele au o pondere de doar 5% în totalul consumului de energie al țării.

FOTO Ciucă s-a întâlnit la Guvern cu ciobanii CITEȘTE ȘI FOTO Ciucă s-a întâlnit la Guvern cu ciobanii

"Gasum s-a pregătit pentru această situație împreună cu clienții săi și cu autoritățile naționale. În timpul sezonului de vară, Gasum va avea ca țintă asigurarea gazelor necesare clienților săi finlandezi prin intermediul conductei Baltincconnector", a arătat compania.

Gazoductul menționat leagă sistemul național de transport de gaze al Finlandei de cel al Estoniei. Țările baltice nu mai importă gaze din Rusia de la începutul lunii trecute. Tot în aprilie, Estonia a anunțat că va închiria un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL), împreună cu Finlanda, până în toamnă.

FOTO Ion Țiriac pregătește sute de apartamente în Brașov și Timișoara, unde voia să facă mall-uri. Urmează un turn de 50 de etaje în București. „Românii trebuie să se pregătească pentru vremuri mai grele “ CITEȘTE ȘI FOTO Ion Țiriac pregătește sute de apartamente în Brașov și Timișoara, unde voia să facă mall-uri. Urmează un turn de 50 de etaje în București. „Românii trebuie să se pregătească pentru vremuri mai grele “

Gasum precizează totuși că aprovizionarea prin intermediul Baltincconnector s-ar putea dovedi problematică, din cauza constrângerilor legate de capacitatea de transport a interconectorului.

"În această situație, Gasum nu avea altă variantă decât să apeleze la arbitraj. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a putea să îi aprovizionăm pe clienții noștri finlandezi cu energia de care au nevoie", a declarat CEO-ul Gasum, Mika Wiljanen.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze rusia plata ruble
importuri gaze rusia
finlanda nato rusia
taiere gaze rusesti
gazprom europa