Două filiale ale Electrica SA au decis, recent, în AGA, acordarea de bonusuri pentru membrii Consiliilor lor de Administrație, în urma îndeplinirii indicatorilor de performanță pe primele 2 trimestre ale anului.
Astfel, în urmă cu o lună, adunarea generală a acționarilor Electrica Distribuție Muntenia Nord, distribuitorul de energie din județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova și Vrancea, a decis acordarea de bonusuri în sumă totală de 75.888 lei (circa 17.000 de euro) unui număr de trei membri ai CA-ului, respectiv Ioan Roșca, Aurel Gubandru și Costin Mihai Păun.
Ioan Roșca este directorul general al companiei-mamă Electrica SA. Aurel Gubandru este fost parlamentar, prefect și consilier local de Buzău din partea PSD, iar Costin Mihai Păun este secretar general al organizației profesionale a industriei energetice Centrul Român al Energiei, fiind înregistrat ca lobbyst pe lângă instituțiile europene în registrul de transparență gestionat de Comisia Europeană și Parlamentul European.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bonusurile de performanță votate în AGA sunt în sumă de 12.168 de lei de persoană pentru primul trimestrul și de 13.128 de lei de persoană pentru trimestrul al doilea, în total peste 25.000 lei, respectiv circa 5.700 de euro de persoană.
Potrivit Electrica Distribuție Muntenia Nord, indicatorii globali de performanță ai societății au fost îndepliniți în proporție de 100,8% în primul trimestrul și de 100,02% în trimestrul al doilea. Compania este controlată de Electrica SA cu 78% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.
Și AGA de la Electrica Serv, filiala de întreținere și servicii energetice a Electrica SA, a decis să acorde bonusuri administratorilor pentru îndeplinirea criteriilor de performanță, în proporție de 150% pentru trimestrul I și de 165% pentru trimestrul II al anului.
Drept urmare, patru membri ai CA-ului companiei vor încasa bonusuri în sumă totală de 43.552 lei (aproape 9.800 euro), respectiv 10.888 lei (2.448 euro) de persoană.
Cei patru sunt Adrian Gheorghe Marin, fost consilier în Ministerul Energiei, pensionat în primăvara acestui an și care a reprezentat statul și CA-urile altor companii energetice, cum ar fi Hidroelectrica, Gabriela Sandu, expert în Ministerul Energiei, Răzvan Badan, membru mai vechi al CA Electrica Serv, și Cătălin Leonte, consilier local la Primăria Brașov din partea PSD.
Electrica Serv este controlată în proporție de 100% de Electrica SA. Potrivit raportului semestrial pe 2015 al companiei-mamă, în martie anul acesta, Electrica Serv a contractat un împrumut de la OTP Bank în sumă de 18 milioane lei în vederea finanțării datoriilor către autoritățile fiscale, la o dobândă reprezentând indicele ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,25%, scadent în noiembrie anul viitor.
Electrica SA a obținut un profit net consolidat de 277 milioane lei în primele șase luni ale anului, cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut, și venituri din exploatare de 2,725 miliarde lei, în urcare cu 9,5% comparativ cu S1 2014.
La jumătatea lunii trecute, Ministerul Energiei, cel mai mare acționar al Electrica SA, cu 48,78% din acțiuni, a trimis o scrisoare conducerii societății în care solicită convocarea unei adunări generale ordinare a acționarilor companiei, la o dată neprecizată, în care să fie ales un nou Consiliu de Administrație, iar membrii acestuia să fie aleși prin metoda votului cumulativ.
Relațiile dintre Electrica SA și Ministerul Energiei erau deja tensionate. Pe 9 septembrie, într-o altă AGA, a fost respins planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație. În replică, Consiliul de Administrație a făcut publică o scrisoare adresată în luna august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al companiei.